Rónai György

Az Intel is bemutatta első többmagos processzorát

Ahogyan azt a múlt héten már bejelentették, most végre az Intel is bemutatta az első saját kétmagos processzorát. Az őszi IDF keretei között maga az elnök, Paul Otellini mutatta be Montecito-t és a technológiát, tehát az Intel többmagos processzorokat érintő stratégiáját.

Otellini csaknem 5000 látogató előtt jelentette be, hogy a többmagos technológiára egy egész termékvonal fog illeszkedni, tehát nem csupán szerver és munkaállomás processzorokat dobnak majd piacra. A bemutatott Montecito processzorban nem kevesebb, mint 1,72 milliárd tranzisztor dolgozott, 2x12 MB harmadszintű gyorsítótár társaságában. A processzor utasítás és folyamat-szinten is párhuzamosítja a feladatokat. Az Intel szerint összehasonlítva a jelenlegi 130 nm-es Itanium 2 chipekkel, a Montecito 25 %-os teljesítménytöbbletre lesz képes szerver környezetben.


Paul Otellini kezében a Montecito magos Itanium 2-vel

Az Intel szóvivői elmondták, hogy ezen a héten még mélyebben is belemennek majd az új technológia részleteibe, mitöbb, még a mobil kétmagos processzorokba is betekintést nyerhetünk majd. Az AMD-vel szemben, aki a múlt hét elején mutatta be az első kétmagos Opteron processzorát, az Intel görcsösen elzárkózik a "dual-core" vagyis a kétmagos megnevezéstől. Pat Gelsinger, az Intel technológiai főnöke szerint inkább "multi-core", vagy "many-core" néven kellene emlegetni.

Az Intel már a marketing, és kommunikációs gépezetét is előmelegítette, hogy világgá kürtölhesse technológiai fölényét ezen a téren. Jobban megnézve azonban beláthatjuk, hogy az AMD valójában gyorsabb volt, hiszen már 1999-ben említéseket tett ilyen kétmagos megoldások fejlesztéséről, és a múlt heti Opteron bemutató is azt érzékeltette, hogy a technológia már jóideje készen áll a bevezetésre. A kérdésre azonban, hogy az Intel az új technológiák fejlesztésében visszaesik-e az AMD mögé, Otellini csak annyit válaszolt, hogy "Ez nem verseny.".


Balra az egyprocesszoros, jobbra egy négyprocesszoros Montecito gép

Mindezen lemaradások ellenére azonban úgy tűnik, hogy megint az Intel lesz az erősebb fél a technológia másokra való ráerőltetésében. Magyarán ő fogja megmutatni a világnak, hogy mennyire nagyon szükség van erre, és ő fogja meggyőzni a több vásárlót, hogy a saját technológiája mennyivel jobb és kiforrottabb. Ezen a téren tehát még van mit fejlődni az AMD-nek, mégha technológiailag lépéselőnybe került is.

Az IDF kedvenc jelszava a "parallelism", vagyis a párhuzamosítás lett, és Otellini ennek jelentőségét több példával is elmagyarázta. Az egyik legerőltetettebb talán az volt, hogy egy ember halad át az úton, és közben a mobilján hívják őt. Emberünk az úton megállva felveszi a telefont, és átmegy rajta egy teherautó. Erős fantáziával ugyan bele tudunk magyarázni némi összefüggést a többmagos technológiával, azonban nem nehéz belátni azt sem, hogy ennek meglehetősen kevés köze van a valósághoz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ugyan az Intel már egy kicsit elkésett azzal, hogy megmagyarázza a világnak, hogy az órajel nem minden, azonban az IDF erőfeszítései is azt mutatják, hogy a cég egyre inkább el akar távolodni ettől a felfogástól. A többmagos megoldásokon kívül azonban más dolgokról is esett szó, így például a DTCP over IP technológiáról, amely digitális videofolyamok átvitelét tenné lehetővé, vagy az Intel virtualizációs platformjáról, a Vanderpool technológiáról. Utóbbi ahelyett, hogy négy gépen négy operációs rendszert futtatnának, képes ugyanennyit egyetlen gépen megvalósítani. Otellini szerint a Vanderpool a Microsoft következő generációs operációs rendszerével, vagyis a Longhorn kapcsán 2006-ban mutatkozik majd be.

Klikk ide! Klikk ide!
Balra a Vanderpool technológia bemutatója, jobbra pedig a négyutas, kétmagos Montecito processzorokat a HyperThreading miatt a Windows 16-nak látja

Ugyancsak bemutatták az Intel legújabb 802.16-so WiMax chipjét, amelyet "Pro Wireless 5116 Broadband Interface"-nek kereszteltek el. Természetesen az Intel nagyzolós teljesítmény-bejelentése idén sem maradt el, ezúttal a NASA-val való együttműködésről volt szó. A NASA ugyanis új szuperszámítógépet kap, amelyben 10 240 darab Itanium 2 processzor dolgozik majd, és ezzel a 60 TFlops teljesítménnyel várhatóan 50 %-kal legyorsulják a világ jelenlegi csúcstartóját, a NEC féle Earth Simulatort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #7
    Vaooo az Wondows 16 procinak látta a 2 magos intelt :D
  • Mice #6
    amds szuperszámítógépekről sem :(
  • arty #5
    hwswn van egy korrektebb leiras, ott emlitik a ketmagost, de 64bitrol nincs szo....

    mind1, intel kicsit lemaradt, jolenne ha AMD kicsit fel tudna kapaszkodni, es jobban ketpolusuva vallna a piac :)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    azér hajrá ;]
  • Gabest #3
    Az asztali 64 bites kétmagosokról sem!
  • rolika #2
    "a Montecito 25 %-os teljesítménytöbbletre lesz képes"
    majd a ms ír rá alkalmazást, és máris nem lesz semennyivel gyorsabb
  • arty #1
    és az asztali kétmagosokrol szó sem esett...

    hajra AMD :D