SG.hu

Kína saját szabványai veszélyesek a technológiai cégekre

A Deloitte "Kína változásban" című új tanulmánya szerint Kína már nem éri be azzal, hogy a világ egyik legkiválóbb gyártója: egyre aktívabban vesz részt a technológiai világszabványok fejlesztésében.

A jelentés arra vonatkozóan ad előrejelzést, hogy Kína kezdeményezései a szabványok terén hogyan alakítják majd az elkövetkező években a globális versenyt a technológiai, média- és távközlési szektorban. Kínának jelenlegi helyzetéből - számos technológiai termék vezető fogyasztójaként és gyártójaként - valamint egészséges hosszú távú növekedési kilátásaiból adódóan jó lehetősége van arra, hogy mind saját piacain, mind a világpiacon befolyásolja a szabványokat. A kínai szabványok egyre szélesebb körben való elfogadottá válásával párhuzamosan a kínai cégek egyre inkább irányító szerephez jutnak a világ technológiai szektorában.

Kína a szabványügyi háborúban óriási piacait és látványos növekedését használja ki. Az országban az elektronikus informatikai termékek belföldi piaca az 1999. évi 20,2 milliárd dollárról 2002-re 77,1 milliárd dollárra nőtt. Az ország mára a világ legnagyobb mobilpiaca, amely jelenleg 300 millió előfizetővel büszkélkedhet, és egyben a DVD-lejátszók vezető gyártója is, piaci részesedése világszerte 60 %. Ami a PC-ket illeti, a kínaiak vásárolják meg a világon gyártott összes notebook 27 %-át - ez közel egyharmaddal haladja meg az előző évi értéket. Eközben Kína részesedése az integrált áramkörök világpiacán a 2003. évi 13,7%-ról 2008-ra várhatóan 23,5%-ra emelkedik.

"Azok a technológiai gyártók, akik rosszul ítélik meg a kínai szabványügyi forradalom következményeit, jelentős hátrányba kerülhetnek, egyre inkább megelőzhetik és kiszoríthatják őket" - mondja Clarence Kwan, helyettes vezető partner, a Deloitte technológiával, médiával és távközlési üzletágát erősítő kínai szolgáltatási csoport (Chinese Services Group) munkatársa. "Kína képes arra, hogy a szabványügyi háborúban kihasználja óriási piacainak és látványos növekedésének csáberejét. A globális technológiai és távközlési vállalatoknak meg kell vizsgálniuk Kína szabványügyi kezdeményezéseit, és adott esetben együtt kell működniük a kínai vállalatokkal a szabványok fejlesztésében."

A Deloitte négyféle gyakorlati stratégiát dolgozott ki, amelyet a technológiai cégek mérlegelhetnek Kína technológiai szabványainak kialakítása kapcsán:
  • Együttműködhetnek a szabványok meghatározóival
  • Szelektíven versenyezhetnek, az olyan területekre összpontosítva, amelyeken a szabványok nehezebben tehetők kötelezővé
  • Speciálisan a kínai piacra szánt innovációt hozhatnak létre
  • A növekedés ösztönzése és az ellenőrzés korai megalapozása céljából befektethetnek a feljövőben lévő piacokon

    "Azok a cégek, amelyek a kínai vállalatok és fogyasztók körében erős támogatói bázissal rendelkeznek, a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy támogassák saját szabványaik elterjedését. A széles körű támogatottságot nélkülöző cégek bölcsebben teszik, ha a versenyzés helyett együttműködnek" - folytatja Kwan. A kínai kormányügynökségek és vállalatok az operációs rendszerektől és a szoftveralkalmazásoktól kezdve a tárolóeszközökig, a drót nélküli kommunikációig és a műholdas helymeghatározásig a gazdasági előny megszerzése érdekében azon dolgoznak, hogy új technológiai szabványokat alakítsanak ki. A Deloitte várakozásai szerint a kínai gyártók először otthon építik majd ki a támogatottsághoz szükséges kritikus tömeget, majd a feljövőben lévő piacokra exportálják technológiájukat, így például Délkelet-Ázsiába és a Közel-Keletre.

    "A technológiai vállalatoknak gondosan figyelemmel kell kísérniük a kínai lépéseket, fel kell mérniük a kínai szabványok kihatásait, és ennek megfelelően módosítani kell stratégiájukon" - teszi hozzá Kwan. "Azok a vállalatok, amelyek ezt nem teszik meg, kizárhatják magukat a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő piacáról, amelyet egyre inkább a Kínából származó szabványok határoznak meg."

    Kína szabványokra gyakorolt hatását illusztráló példák:

    Operációs rendszerek: A kínai kormány nemrégiben számolt be egy jelentős, Linuxhoz kapcsolódó elkötelezettségről, és bejelentette egy olyan, speciálisan a kínai piacra tervezett új szabvány megtervezését, amelyet talán minden IT eladó és szolgáltató részére kötelezővé tesznek. A kínai szoftver ipar gyerekcipőben jár, de Kína támogatni kívánja a szoftvereket, vagy szeretné a tömegek számára is elérhető saját szoftvereit megalkotni.

    Rádiófrekvenciás azonosítás: Kína munkacsoportot hozott létre, hogy nemzeti szabványokat tervezzen és fejlesszen ki a rádiófrekvenciás azonosító címke (RFID tag) technológiája számára. Egyes jelentések szerint a csoport a nemzetközi szabványokhoz tartja magát, mások szerint viszont azt tervezi, hogy saját útját járja. A nem kompatibilis RFID-szabvány szembe állíthatja Kína kibontakozó informatikai ágazatának az érdekeit a kínai termékek legfontosabb vásárlóinak érdekeivel.

    EVD: A kínai vállalatok a DVD optikai lemezszabvány egyik utódját igyekeznek támogatni, amelynek az elnevezése Enhanced Versatile Disc (EVD), és amely jobb hang- és képminőséget nyújt, mint a DVD. A kínai vállalatok súlyos DVD-jogdíjak megfizetésére kényszerülnek, amelyek 15 és 22 dollár között mozognak lejátszónként; egy lejátszót ma a kiskereskedelemben gyakran 60 dollárnál olcsóbban értékesítenek. Az EVD-szabadalmak tulajdonosa egy konzorcium, amely Kína vezető DVD-lejátszó- gyártóiból áll, és ez szedi be a jogdíjakat.

    Hang- és képinformációk kódolása: Kína jelenleg fejleszti saját standard technológiáját a hang- és képinformációk tömörítésére. Az új szabvány, az AVS az MPEG-4-gyel és a H.264-gyel versenyez, hogy felváltsa a jelenleg világszerte használt tömörítési szabványt, az MPEG-2-t. Az EVD jelenleg az MPEG-2-n alapul, de várhatóan áttérnek az AVS-re - ez lehetővé teszi a kínai gyártók számára, hogy teljes mértékben kínai technológiai szabványokra alapozva gyártsanak korszerű videólejátszókat.

    Mobilhálózatok: Kína saját, világszerte jóváhagyott 3G szabvánnyal rendelkezik, és a világ legnagyobb mobilkommunikációs piacaként jó helyzetben van ahhoz, hogy magához ragadja a vezető szerepet a 4G szabvány meghatározásában.

    Műholdas helymeghatározó rendszerek: Kína nemrégiben az európai Galileo-rendszert választotta a USA katonai GPS-rendszere (Global Positioning System - globális helymeghatározó rendszer) helyett. A műholdas helymeghatározó rendszerek terén adott lökés óriási gazdasági és geopolitikai kihatásokkal jár.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Tetsuo #2
      Legalább lesz verseny.
    • [HUN]PAStheLoD #1
      szegény tanulmányírók .. nekik lesz majd a legszarabb :D nemtudnak kínaiul ...

      amúgy kínában a fejlesztéseknél nem hiszem hogy a max. profit (hosszútávon) a lényeg .. ezért nem úgy fejlesztenek/csinálnak cuccokat , hogy le lehessen róluk húzni x+1 rókabőrt