SG.hu

Három internetezőt engedtek szabadon Kínában

[E-ker] Kínában szabadon engedték azt a három esszéírót, akiket a kormány kritizálása miatt egy évvel ezelőtt tartóztattak le. A szabadon bocsátottak között van az a főiskolás is, akinek felforgatás vádjával eszközölt letartóztatása nemzetközi porondon is figyelmet kapott.

Egy Hong-Kong-ban működő emberi jogi csoport tájékoztatása szerint a fiatalokat - köztük a 23 éves pszichológia szakos hallgatót, Liu Dit - múlt péntek délután engedték szabadon. Liut édesapja elmondása szerint óvadék ellenében helyezték szabadlábra, ám az újságírókkal való kommunikációt előzetesen megtiltották a lánynak. Wu Yiran szintén a szabadon bocsátottak között volt, és egyben Li Yibin szabadulását is megerősítette barátain keresztül.

A péntek azonban nem mindannyiuk számára volt örömteli nap, hiszen Jiang Lijunt felforgatás vádjában bűnösként ítélték 4 év börtönbüntetésre. A három fiatal szabadon bocsátása egyrészt Gerhard Schröder német kancellár kínai látogatását, másrészt Wen Jiabao első, Egyesült Államokba történő látogatását előzte meg. Kína egyébiránt előszeretettel hirdet kegyelmet politikai foglyoknak az USA-val és az Európai Unióval való jelentős találkozók előtt, illetve után, ezzel is tompítani kívánva az ország emberi jogi helyzetét ért éles kritikákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    pedig parancsot adtam a kivégzésükre!!!!!!!

    :DDD