SG.hu

Kínai ítéletek az internetes szólásszabadság ellen

[E-ker] Kínában a bíróság elutasította annak a négy személynek a fellebbezését, akiket közel 10 év szabadságvesztésre ítéltek amiatt, hogy az interneten hangoztatták a kívánatostól eltérő véleményüket politikai és társadalmi témákban.

"Az ítéletek jogerősek, valamennyi felperes fellebbezését elutasították" - nyilatkozta az egyik felperes, Yang Zili felesége. "Mindannyian tiltakoztak az ítélet ellen, azt is kiabálták a bírónak, hogy ártatlanok, és a politikai üldöztetés ellen tiltakoznak." A bíró erre azt válaszolta, nyújtsák be írásban is tiltakozásukat. Xu Weit, Yang Zilit, Zhang Honghait, és Jin Haikét öt hónapja ítélték el állami hatalom elleni felforgató tevékenységért.

Fellebbezésük benyújtása azon alapult, hogy három ellenük valló tanú is visszavonta vallomását az eredeti tárgyalás óta. A bíróság nem kommentálta az esetet. Xu egykori újságírót, és a szintén értelmiségi Jint 10-10 év, két társukat 8-8 év szabadságvesztésre ítélték. Valamennyiüket 2001 márciusában tartóztatták le, miután létrehozták az "Új Ifjúság Szövetségét", mely értelmiségi csoport Kína növekvő társadalmi problémáit vitatta meg. A szövetséget 3-4 hónapos működés után oszlatták fel, a letartóztatás hamarosan ezután történt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #6
    no most hol van zice?
  • HuAn82 #5
    Huh de szar lehet ott élni. Basszus 10 év csak azért mert kimondta (leírta) a véleményét?! ÁÁáááá....
  • gz8 #4
    Ott még majdnem kommunizmus van...
  • Darth Sith #2
    és hol a szólás szabadság?? miaz hogy elcsukják az emebrt mert kimonjda hogy mit gondol?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    hát azért előbb utóbb nem tudják betuszkolni mind az x százmillió kínai netezőt