SG.hu

Kína saját operációs rendszert fejleszt

A külföldi techológiai vívmányokat rendületlenül másoló, de ezektől -legalábbis deklarációk szintjén- elszakadni akaró Kína most újabb támadást kíván indítani a Microsoft alapú termékek ellen.

A kínai kormány ugyanis azt tervezi, jelentős pénzügyi befektetéssel is támogatja a hazai Linux alapú fejlesztéseket. A kínai informatikai minisztérium képviselője szerint a szabad forráskódú, ezzel tökéletesen megismerhető és átalakítható Linux lehetőséget teremt Kína számára, hogy a szoftverfejlesztésben is megteremtse saját iparát, és kiépítse a hazai szükségleteket kielégítő szoftveres infrastrukturát.

Manapság a számítógépek és az ezeken futtatott szoftverek mindenütt jelen vannak, az ipari felhasználástól a tudományos kutatásokon át az államigazgatásig. Érthető, hogy a világpolitikai és gazdasági pozícióját egyre magasabbra feltornázó állam nem bízik a "konkurens" amerikai termékekben, nem óhajtja a teljes közigazgatását és iparát Microsoft alapokra helyezni és inkább a jól ellenőrizhető szabad forráskódú termékeket támogatja.

Információ-techológiai szempontból Kína a világ egyik legdinamikusabban fejlődő piaca. Habár az illegális felhasználás is jelentős még, az évenkénti 20%-os növekedés a szoftvereladásban 2005-re elérheti a 30,5 milliárd dolláros szintet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!