Rónai György

Csalnak az ASUS új alaplapjai?

A Gigabyte azzal vádolta meg az ASUSTeKet, hogy az az alaplapjain egy titkos túlhajtási beállítással szerzett fölényt más cégek i915P, és i925X alaplapjaival szemben. A szóban forgó ASUS alaplapokon engedélyezve van egy úgynevezett PEG Link Mode, amely a felhasználó tudta nélkül magasabb órajelen járatja a PCI Express grafikus kártyát.

Az ExtremeTech által publikált írás szerint a Gigabyte leellenőrzött néhány ASUS alaplapot, amelyek az Intel új i915P, és i925X chipkészleteire épülnek. Egyes független tesztek szerint ugyanis a többi alaplapgyártóval szemben az ASUS termékei sokkal jobb eredményt értek el a 3D-s tesztekben. A Gigabyte szerint ez attól van, hogy az ASUS titokban aktiválta az úgynevezett PEG Link Mode nevű funkciót, amely a tesztben szereplő ATI PCI Express kártyának mag és memória órajelét is feljebb emeli. Lényegében tehát az alaplap magától tuningolja a videokártyát ami belekerül, azonban a felhasználó tudta nélkül.

A Gigabyte ezért vádolja most az ASUS-t azzal, hogy nem világosította fel a tesztelőket erről a funkcióról, amely egyértelműen igazságtalan helyzetbe hozza a többi gyártóval szemben. A Gigabyte szerint ez az eljárás lényegében félrevezeti a felhasználókat is, mivel az tudtuk nélkül hajt végre frekvenciaemelést a videokártyán. Ráadásul, az etikátlan lépés több más gyártót is hasonló lépésekre sarkallhat, akik joggal nem akarnak lemaradni a rivális teljesítménytől. Ez pedig a gyártók szavahihetőségét, és megbízhatóságát bizonytalaníthatja el.

Az ASUS azonnal reagált is a Gigabyte vádjaira, mondván, hogy ez a P5AD2 jelzésű alaplapjaiban lévő módosítás egy exkluzív innováció a jobb grafikai élmény érdekében. Természetesen a kérdés az, hogy vajon az ASUS magától is bevallotta-e volna ezt, ha a Gigabyte nem hozza nyilvánosságra...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szemi90 #24
    Saját tapasztalat: az intel 845, 865, 875, 848 chipkészletes alaplapjaiban nem nagyon találkoztam instabil/fagyogatós termékkel, bármilyen márkáról is van szó, pedig elég sokféle alaplap megfordul a kezeim között! Szerencsére ezek az alaplapok egy normális tápegységgel nagyon szépen mennek! És még mielőtt valaki a földbe döngölne, itt most abszolút nem szóltam a tuningról! Biztosan vannak olyan lapok, amelyek rosszabbul viselik a húzást, és ilyenkor fagynak. Az AMD vonalról, valamint az intel processzorhoz való VIA, SIS, ATI alaplapokról nem tudok nyilatkozni. Azt majd megteszi valaki más! Összefoglalva: majdnem mindegy, hogy milyen márkájú alaplapot vesztek! Ha adnak hozzá 2 év garanciát, az már jó! annyi idő alatt ugyis lecseréli a userek legalább fele.
  • ShaiHulud #23
    pontosan
  • Pheel #22
    Nekem 3 Abit döglött meg a kezeim között. Most ASUS-om van. Stabil, problémamentes, megbízható. Nekem ne jöjjön senki azzal, hogy az ASUS rossz, mert körberöhögöm
  • Pheel #21
    PH!-n erre egy szimpatikus fórumozó ezt reagálta - hozzáteszem joggal:


    ''Mondta vki, h önálló életet él? kézzel állítható a bioszban''
    Teljesen igazad van : PEG Link Mode [Auto] [Slow] [Normal] [Fast] [Faster]
    Szabad és korántsem kötelező választási lehetőség. Előre rettegek mi lesz ha a konkurensek rájönnek hogy mi is az az AI Overclock Tuner ,gondolom azonnal heves kiszivárogtatásba kezdenek. Nem is beszélve az olyan lapokról amin nem lehetne PAT és mégis van! Borzalom egyes alaplapgyártók mit meg nem engednek maguknak. Most gondolom beárulják majd az Abitot hogy kiváncsiságból kipróbálták és (jaj leírni is szörnyű) több mint 10%-ot tudtak vele tunningolni egy Intel procival . Na most vagy az Asusnál van egy marha ügyes marketinges aki most kapott fizetésemelést ezért a húzásért vagy a Gb-nál van egy nagyon lúzer. Ezek után vajon a habozó tunningos vesz egy mérnöki ötletektől megpakolt lapot vagy kicsit drágábban egy ''semmi különös''-et ?

  • ShaiHulud #20
    gigabyte biosa legalabbis amihez szerncsem volt egy foskazal:D
  • ShaiHulud #19
    asussal semmi gond nincs nagyon is jo lap az...nekem volt mar acorp :), tomato:), abit is de magasan ez az asus a7n8x deluxe a legstabilabb ami eddig volt....persze hogy a butitott verziok milyenek arrol nem nyilatkozhatok mert nincs szemelyes tapasztalatom...amugy epox is tenyleg jo lap meg..de en msit vagy abitot nem vennek pl...meg talan chaintech amit vennek meg epox...no meg asus:D
  • Gabor_(HSF) #18
    Ja ez omeganak ment, mivel "nelem ennyi eszem van"
  • Gabor_(HSF) #17
    akkor mi a jó alaplap?????
    Talán az a szaros abit? amin eldurrannak a kondik,vagy az msi? amiról meg az alkatrészek esnek le,vagy talán az Intel?amire egy valamire való rendszert se lehet anélkül feltenni,hogy ne csinálj 786 bios frissitést, meg hogy ne keljen letöltened 156 millió drivert,hogy egyátalán szóba áljon veled az alaplap,vagy itt van még a gigabyte,amimeg qurva instabil..az epoxot meg már meg sem emlitem,mert az meg egészen máshova való...tehát nekem mondhattok akármit én már 4 éve asus-ozok még ha ekkora szar is,de egyenlőre még nem találkoztam stabilabb alaplappal
  • Zoley #16
    rolcsi01: Lehet, hogy nalad korszeru rezkabeles a 230V, ott meg (marmint ahol fagy) meg a regi aluminium kabelek vannak. Az alun ugyanis szokott elofordulni olyan, hogy az a 230V csak 200V vagy rosszabb esetben 180V koruli. Ezt meg nem minden szereti.

    ON: Az ASUS lapok tenyleg rakas sz*rok. Meg az ABIT-ok is. Meg meg lehetne sorolni :). Szinten "tobb eves tapasztalat" :))
  • rolcsi01 #15
    "De a szinte mind, instabil villanyok" - lehet hogy máshol van egy kis feszúltségingadozás és már ráreagál?