18
  • comet
    #18
    Valamiben különbözünk, de ebben egyetértünk :>>>>
  • Pheel
    #17
    Nagyrészt nincs okom ellenkezni, de ez nagyon tetszik:

    "A java, jdbc pedig mellékessé teszi azt, milyen OS fut a ws-n."

    Tényleg mellékessé teszi! Miiiindenhooool lasssssssú
  • Senor
    #16
    "A felhasználóbarátság-ban sztem közelébe se ér a lin a winnek. Linuxban max a biztonság jobb, habár a fáma nem szól arról milyen biztonságra gondol. "
    Háát, régen láthattál utoljára linuxot.
    A 3.1-es KDE a Konqueror böngésző-fájlkezelővel kombinálva sok funkció tekintetében már most veri a Win-t. A jelenlegi fejlesztési ütemet nézve 1-1,5 év múlva már ott és akkor teszi taccsra amikor akarja. A SuSE telepítője, ha nem akarsz nagyon eltérni a default-tól sokkal egyszerűbben felrakja a rendszert a gépedre, mint a WinInstaller.
    A felhasználóbarátságról ennyit.
    Van egy munkatársam, aki 3 hónappal ezelőtt, még azt sem tudta, hogy a Win-en kívül más OS is létezik. Amikor először meglátta a gépemen a 9.0-es SuSE-t azt mondta, hogy sokkal szebb. Kölcsön kérte a telepítő készletet, és minden linuxos tapasztalat nélkül felrakta a gépére. Kölcsön adtam még a kézikönyveket, meg egy bash ismertetőt. Két héttel később azt mondta, hogy sokkal jobb.

    Ami sokkal fontosabb, hogy a nagy adatbázis kezelő gyártók IBM (DB2) Oracle stb. 1K-el nyomulnak a Linux irányába, és könnyebb OS-t váltani, mint adatbázis kezelőt.
    A java, jdbc pedig mellékessé teszi azt, milyen OS fut a ws-n. Ha pedig mindegy, akkor az olcsóbb felé nyomulnak, főleg ha jobban együttműködik a szerverrel.
  • Pheel
    #15
    Csak éppen a Windows már üzemel. Tetszik - nem tetszik, tény.
  • Ceb
    #14
    Jah meg ugye mindenki azzal jön, hogy az átállás, az átállás!!!

    Anno mikor win új volt, akkor azt is meg kellett tanulni.
    Az lenne a fer ha úgy tekintenénk, hogy megint nincs semmi és újból fel kell építeni az egész számításechnikai rendszert. Még kevesebbet is fognak költeni, mintha wint kéne a semmiből varázsolni mindenhova.
  • Ceb
    #13
    Aki megtanulja a wint normálisan az, megtudja a linuxot is, aki meg nem tudja megtanulni a linuxot, annak a windows is egy nagyon bonyolult és érthetetlen, használhatatlan dolog. A felhasználók egy 20%-a még arra sem képes h megjegyezze, hogy a 2,3 db jeszavából mit hova és mikor irjon és hiába mondod el neki 1000*, 1001dikre is meg fogja kérdezni. Az egész átállás az IT-seken múlik véleményem szerint. Ilyen téren meg azért elvárható h még nem is látta de reális időn belül át tudjon állni linuxra 1 szakember.
  • Pheel
    #12
    És melyik európai cégre gondolsz? Már a SuSe is a Novell-é...
  • floatr
    #11
    Az egészben az ér valamit, hogy nem az amcsi cégekben akarnák pumpálni a lóvét, hanem európaiakba.
  • Zoldalma
    #10
    "Ugyanúgy csak egészen máshogy... pl. meghajtónevek hiánya, mountolás stb-stb."

    A betuket ugyanugy nem jegyzi meg, a mountolasra meg ugyebar fstab...

    "Persze ugyanúgy csak éppen nincsenek makróid"
    OOO

    "Ez legfeljebb a kernelre igaz. Az tényleg mindegy egy user szemponjából, ha jó ellátja a feladatát, de magáról az oprendszerről, pontosabban a user interface-ről és a nyújtott szolgáltatásokról már ez nem mondható el, ezek nagyon is fontosak a usernek."
    Ize', epp Te mondtad h MS Office valtasnal is szinte ujra kell tanitani, akkor szerinted eljut addig h kihasznalja az UI spec szolgaltatasait? Nemhiszem. Amit Win alatt konnyen elert eddig ezzel a szinvonallal, egy jol belott Linux desktop alatt is ugyanolyan konnyen el fogja erni. Pl. Sun desktop direkt Winre hasonlit, ezzel megsporolhato a tovabbi szajbaragas
  • dikki*yysw
    #9
    Én már rájöttem, hogy 11 év alatt semmit nem tanultam meg a számítógépről, hiába értek hozzá jobban mint bármely ismerősöm. Végtelenek a lehetőségek, és a linux segít tanulni.
    Aki meg nem akar érteni hozzá, tényleg maradjon a winnél, engem nem érdekel. Csak ne fikázza a másikat, mert irigy.
  • Lola.
    #8
    Ugyan már, a legtöbb "titkárnőt" nemhogy oprendszer váltásnál, de még ms office verzióváltásnál is szinte újra be kell tanitani, mert, ha már más szinű a menü nem talál meg semmit sem. És azért a linux egy "picit" arrébb van még attól a kezelésbeli különbségtől mint amit két ms office verzió megkíván winen.

    "a fajlokat a halozaton ugyanugy el tudod erni,"

    Ugyanúgy csak egészen máshogy... pl. meghajtónevek hiánya, mountolás stb-stb.

    "a dokumentumaidat ugyanugy meg tudod irni..."

    Persze ugyanúgy csak éppen nincsenek makróid (amit persze nem a titkárnő ír, de a nagy szürke gombra rá tud nyomni ami eddig elindította) amik mondjuk egy word űrlap adatait fésülte össze sql szerverből jövő adatokkal excel-be, nincs többszörös vágólap, egyedi élőfej, körlevél-cimke, szabvány korrektúra, kivonatoló, dokumentum egyesítés, kézi elválasztás, szabályozott automatikus elválasztás stb-stb. csak hogy oo hiányosságokból említsek párat. (többször ennyi van)

    "Szinte minden grafikus felhasznaloi felulet ugyanugy nez ki / ugyanazt csinalja mostansag."

    Igen, leszámítva a fentieket és hogy teljesen máshogy kell kezelni, tényleg ugyanolyanok :))

    "Mikor a Linuxomat hasznalom nem erzek akozott es a WinXP kozott tul sok kulombseget..."

    Akkor valószínűleg annyira ismered a win-t amennyit a linuxból is ki tudsz hozni, a többi pedig nem hiányzik. Örülj neki, irtó kevés ilyen szerencsés ember van a világon. Én pl. nagyon örülnék, ha elegendő lenne egy oo tudása de sajnos az harmatkevés a munkámhoz, igy kénytelen vagyok ms office-t venni. Winnel hasonló a helyzet.

    "hogy milyen oprendszer van alatta az teljesen mindegy. "

    Ez legfeljebb a kernelre igaz. Az tényleg mindegy egy user szemponjából, ha jó ellátja a feladatát, de magáról az oprendszerről, pontosabban a user interface-ről és a nyújtott szolgáltatásokról már ez nem mondható el, ezek nagyon is fontosak a usernek.
  • Yfel
    #7
    Ha elore konfiguralja az IT reszleged akkor hozza sem kell nyulni... a fajlokat a halozaton ugyanugy el tudod erni, a dokumentumaidat ugyanugy meg tudod irni... hogy milyen oprendszer van alatta az teljesen mindegy. Szinte minden grafikus felhasznaloi felulet ugyanugy nez ki / ugyanazt csinalja mostansag.

    Mikor a Linuxomat hasznalom nem erzek akozott es a WinXP kozott tul sok kulombseget...

    Y
  • comet
    #6
    "nos kiváncsi vagyok, h az okos felhasználók, akik még a gépet sem tudják segítség nélkül bekapcsolni, mit kezdenek a pingvinnel..."
    Semmit, mint ahogy windowssal se csinálnak semmit.

    "comet, mond szted hány irodai kisasszony fog kerneleket újrafordítani?"
    Egy se. Mert nem az a feladatuk. Van rendszeradmin, satöbbi. Van Bécs. Van sok majdnem egyezö hardver. Van genkernel. Ennyi. Azt ugye te sem gondolod komolyan hogy a takarítónéni állítja az IIS-t vagy a "felugyeleti eszközökbe" valaha is beállítást végez neadjisten benéz. Már elegem van a vécésnéni nem fog kernelt forgatni érvekből. Azt ne várja el senki hogy valamilyen tudás nélkül ne működjön valami. Mostanság egy jobb számológépet is meg kell tanulni használni. Mellesleg ezek a komoly linux kritikák mint hogy desktopra nem való, nem felhasználóbarát. Hülyeség. Linuxhoz sokkal jobb szinvonalú tech supportot kapsz például csak kis kereséssel. Azért mert a windowst megkapod talán oem változatban preinstallálva, az nem jelenti azt hogy a linux nem felhasználóbarát.
  • Noffir
    #5
    Azért, mert amit ezen megspórol annak egy részét ő teszi zsebre, mint jutalom meg mindenféle izé a jól végzett munkáért + még majd fölöz egy kicsit feketén, csak az "íze" kedvéért, tudjátok.
  • Laci
    #4
    Najó de ha annyira ingyér van akkor miért kell ennek ilyen reklámszöveg?
  • Yv@n
    #3
    Ők nem unió tagok véletlenül? szotverszabadalmak csak a németeket szopatják ezzel kapcsolatban? Vagy most mi van akkor hirtelen? Kezd zavaros lenni nekem a kép.
  • FTeR
    #2
    nos kiváncsi vagyok, h az okos felhasználók, akik még a gépet sem tudják segítség nélkül bekapcsolni, mit kezdenek a pingvinnel...
    comet, mond szted hány irodai kisasszony fog kerneleket újrafordítani?
    biztos fájó pont az M$nek a dolog, de nem fog belehalni, h pár irodában lecserélik a wint
    sztem inkább E. Gillich szövege lol:
    "Szerinte ugyanis már most is sokan használnak az otthoni PC-iken valamilyen Linux-disztribúciót, így nem fognak idegenkedni a váltástól. Másrészt az így megtakarított költségek lehetővé teszik majd más beruházások elvégzését, vagy például a munkatársak fizetésének a felemelését."
    Az első mondatban biztos arra gondol, hogy már nem 1% hanem 1,2%. A második meg reklámszöveg.
    A felhasználóbarátság-ban sztem közelébe se ér a lin a winnek. Linuxban max a biztonság jobb, habár a fáma nem szól arról milyen biztonságra gondol.
    Az ingyé van dolog, meg szintén reklám szöveg, ráadásul ha megszavazzák a szabadalmas cuccott már az is ugrott...
  • comet
    #1
    "A Microsoft Ausztria szóvivője, Michael Lutz azonban úgy véli egyetlen normális felhasználó sem akar barkácsolgatni az operációs rendszere forráskódján."

    A legnagyobb "nemnormális barkácsolók" mindig is a nagy cégek voltak, vagy államok, városok.
    Mikrofos érzia kiszorulást az európai piacról...