daweed

Illegális olimpiai webközvetítések

Az olimpiai szervezők eddigi próbálkozása, hogy élő video- és hanganyaggal lássák el a kereskedelmi web oldalakat megtérülni látszik.

Az internetes anyagok biztonságáért felelős cég állítása szerint eddig 30 illetéktelen on-line sugárzót fogtak el. Szinte minden cég rögtön megtört, mikor az Olimpiai Bizottság jogdíjperrel fenyegette meg őket.

A legutóbbi próbálkozás a moszkvai TV6 oldaláról történt, akik szerdán próbálták meg átjátszani az élő adást a hivatalos oldalakról.

A sydney-i olimpia az első, amikor is a népesség nagytöbbsége képes hozzáférni az eredményekhez és az adásokhoz az Interneten keresztül. Ez pedig megijeszti az olyan óriáscégeket, mint az NBC, akik 4 milliárd dollárt fizettek az olimpia közvetítési jogaiért 2008-ig.

Jelenleg egyedül az NBC-nek van joga video klipeket feltenni a web oldalára, de azok is már legalább egy naposak, így nem rontják le a közönséges TV adások nézettségét.

Abban az esetben pedig, amikor is egy normál TV adó, akinek van sugárzási engedélye, mégis felrak a weblapjára audio vagy video fájlokat - ahogy az megtörtént a Canadian Broadcasting Corp. esetében is - kaptak egy "barátságos" levelet az NBC-től, melyben emlékeztették őket a copyright jogokra. Még az óránkénti 5 perces összefoglalójukat is le kellet venni a netről.

Az IOC (Olimpiai Bizottság) úgy gondolja, hogy az összes bevétel 40%-a fog a közvetítési jogokból összejönni, amit kb. 20 TV társaságnak adtak el világszerte. A hivatalos állás szerint, azok a cégek, akik megszegik a megállapodást, először egy rövid emailt kapnak, amiben figyelmeztetik őket. Ha ez nem használ, jön egy telefonhívás, amiben már megkapják a fenyegetést, hogy be lesznek perelve.

A már említett 30 társaság leginkább a nyitóműsorból mutatott klipeket, vagy csak feltüntették a játékok logóját a weblapjukon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!