Rónai György

Nyilvánosságra kerültek az AMD Sempron specifikációk

Az AMD belépő szintű termékekként vezeti be a Sempron processzorokat, és az Intel Celeronok ellenfeleinek szánja őket. A Sempron termékcsalád jóideig élni fog, és különböző architektúrákra, és platformokra is megjelenik. Mindegyik Sempron változat különböző specifikációkkal rendelkezik majd, ami a teljesítményt és az árakat illeti, és a tokozások miatt nem is lesznek kompatibilisek egymással. A Mobile AMD Sempron processzorok várhatóan a desktop processzorokhoz hasonló tokozásban jelennek meg.

Az első Sempron széria a jelenlegi Socket A alaplapokba fog passzolni, és a jelenlegi Athlon XP processzorok magja dolgozik majd bennük. Az AMD úgy tervezi, hogy ezek egyszerűen le fogják váltani az Athlon XP processzorokat, még idén a harmadik negyedévben. Az első Sempron processzorok tehát a Socket A alaplapok életét hosszabbítják meg. Ezek bejelentése rövidesen megtörténik, és az alaplapgyártók máris gőzerővel dolgoznak a támogatásokon.

A Socket A Sempron processzorok 333 MHz-es EV-6 rendszerbuszt használnak majd, és 256 kB L2 gyorsítótár lesz bennük. A chipek magfeszültsége 1,6 V lesz, tehát több mint valószínű, hogy a jelenleg forgalomban lévő Socket A alaplapok is támogatják majd őket. A Sempron processzorok valószínűleg valamelyest lassabbak lesznek az Athlon XP modelleknél, még abban az esetben is, ha a modellszámozásuk megegyezik. Noha a Sempron processzorok egységesen 333 MHz-es rendszerbusszal jönnek ki, tehát némely, 266 MHz-es FSB-vel rendelkező Athlon XP-nél gyorsabb buszt kaptak, a szorzóval létrejövő órajelük annál mégis alacsonyabb lesz.

A Socket A Sempron processzorok legkisebb tagja a 2200+ jelölésű lesz, ez 166x9, vagyis 1500 MHz-en működik majd. Jelenleg úgy tűnik, hogy a legnagyobb változat a 2800+ modellszámozású lesz, amely 166x12, vagyis 2000 MHz-es frekvencián üzemel, a többi Sempronhoz hasonlóan 256 kB gyorsítótár társaságában.

Az AMD modellszámozása egyébként az AMD Athlon "Thunderbird" processzorhoz hasonlítja az összes többit, mivel ez a processzor még a valós órajelének megjelölésével került forgalomba. Ennek ellenére persze a legtöbben úgy gondolják, hogy a jelenlegi modellszámozás sokkal inkább arra utal, hogy melyik Pentium 4 processzort képes lehagyni az adott AMD processzor. Eredetileg az Athlon XP processzorokat az AMD az Intel Pentium 4 533MHz-es QPB-s, tehát "B" jelölésű processzorai ellenfeléül szánta, azonban a mostani Sempron processzorok a Celeron "D" hivatalos ellenfelei lesznek, amelyek ugyancsak 533MHz-es rendszerbusszal, és 256 kB gyorsítótárral rendelkeznek.

A harmadik negyedév vége felé jelenik meg az első olyan Sempron processzor, ami már a Socket 754-es foglalatba passzol majd. Ezekről egyelőre nincs hivatalos információ, azonban az értesülések szerint az Athlon 64 magja kerül beléjük, de letiltott 64 bites kiterjesztésekkel. Ezeket egyelőre Paris és Victoria kódnéven fejlesztik. 130nm-es technológiával készülnek majd, és 256 kB L2 gyorsítótár lesz integrálva rájuk. Néhány pletyka szerint a Victoria lehet az első, amelyet már 90 nm-en is gyártani fognak.

A Sempron processzorok Socket 939-es változatai 2005 első negyedévében érkeznek. Ezekről ugyancsak nem tudni még részleteket, azonban világos, hogy a Socket 754 és 939 processzorok előnye az integrált PC3200 memóriavezérlőben, az SSE2 támogatásban, és az általánosan jobb architektúrába nyilvánul majd meg, a Socket A-s verziókhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    belépő szint .. hát én már rég beléptem :)
  • BlueGold #5
    Azokban viszont bent lesz a Prescott mag + 64 bites kiterjesztések + sse3. Úgy hogy tényleg megérik az árukat a Semptronok
  • GABOR16 #4
    Minek kell abahagyni a régi jó kis Athlonok gyártását?
    Az is lehetne a celeron ellenfele. (mondjuk ha jól tudom csak a neve lesz más)
  • Cobra. #3
    Azoknál sajnos lassabbak lesznek, "hála" a fele akkora L2 cache-nek. Viszont azoknál és az új Celeronoknál is olcsóbbak lesznek.
  • the Godfather #2
    elég gyenge biztatás....reméltem hogy gyorsabbak lesznek a jelenlegi AthlonXP-nél....majd megtudjuk
  • Alfa Of NS #1
    Agyak ocson oszt jovan!