Rónai György

Újabb részletek az AMD Sempron processzorairól

AMD-hez közeli források újabb részleteket szivárogtattak ki a cég új, belépő szintű processzorcsaládjáról. Ezek szerint a Sempron család elég hosszú életű lesz, és szinte minden platformra lesz majd tagja.

A legnagyobb meglepetés talán az, hogy az AMD a Socket A infrastruktúra támogatásával sem hagy még fel, ennek megfelelően az első Sempron processzorok a K7 architektúrára épülve passzolni fognak a jelenlegi Socket A alaplapokba is. Az új Sempron család tehát hamarosan leváltja a jelenlegi Athlon XP processzorainkat, és tovább nyújtja az amúgy sem mai gyerek Socket A életét. Arról egyelőre nincs információ, hogy a teljesítmény növekedik-e majd a jelenlegi Athlon XP processzorokhoz képest.


A Socket 754 számára kitalált Sempron processzorok a harmadik negyedévben érkeznek. Ezek a processzorok várhatóan az AMD x86-64 magra épülnek majd, azonban a 64 bites kiterjesztések le lesznek tiltva. Ezeket a chipeket eredetileg Paris, és Victoria kódnéven fejlesztették. A Paris 130 nm-es technológiával készül és 256KB L2 gyorsítótárat kap, a Victoria pedig már az új 90 nm-es gyártósorokról érkezik majd.

A 939 tűs Sempronok 2005 elején érkeznek, ezekről azonban még szinte semmit sem lehet tudni. Lehet, hogy ezek már kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkeznek majd, és a jelenlegi belépő szintű termékeket váltják le velük, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a Socket 754 Sempronokhoz hasonlóan ezek is egycsatornás PC3200 memóriavezérlővel rendelkeznek majd, továbbá SSE2 technológival és javított előrejelzési mechanizmussal szerelik őket.

Egyelőre tehát annyi biztos, hogy a Celeron D processzoroknál gyorsabbak lesznek, azonban a 64 bites kiterjesztések kérdése még tisztázatlan. Az AMD hagyományosan szereti túlszárnyalni az Intel hasonló szegmensbe szánt processzorait, tehát nem elképzelhetetlen az sem, hogy még 64 bites támogatással is rendelkeznek majd a 754 és 939 tűs Sempron változatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #14
    Jól mondot! Igazad van! Egyetértek!
  • Reggel #12
    Mármint úgy érted Drezdában is.
  • asysoft #11
    Az AMD procikat Drezdában gyártják.
  • Borg #6
    Picikém, az, hogy te nem tudsz olvasni, és/vagy nem fogod fel egy-egy hír értelmét, és mondanivalóját, egyes egyedül a te szakmai tudásodat jellemzi. Ezt pedig nem kellene reklámozni akkor, ugye.
    Pontokba szedhetném neked a hír információtartalmát, de azt hiszem felesleges lenne.
  • [HUN]PAStheLoD #5
    akkor jó , mer ez még csak a "belépő" szint :]
    a high-end hez már j-lo-t adnak ? ;>
  • bandia #4
    Adnak ilyen csajszikat is a procihoz?:):) Akkor sokat veszek:D
  • asysoft #2
    Azért az, hogy a belépő kategóriás CPU-k 32 bitesek maradnak, hátráltathatja a 64 bites OS-ek elterjedését.
  • BlueGold #1
    Ezt a cikket tanitani kellene elrettentő példaként, hogyan kell 0 infomációból " szenzációs cikket irni" címszóval.