Spencer

0,09 mikronos AMD processzorok csak 2005-ben?

Különböző források tudni vélik, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) idén még nem tudja piacra dobni 0,09 mikronos SOI (Silicon On Insulator) gyártási technológiák segítségével készülő vadonatúj high-end processzorait.

Szakértők szerint kérdéses, hogy a 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező AMD processzorok késése hogyan befolyásolja majd a vállalat idei teljesítményét. Egyes, magukat megnevezni nem kívánó források szerint az AMD várhatóan októberben mutatja majd be a 0,09 mikronos eljárások felhasználásával készülő Athlon 64 4000+, illetve Athlon 64 FX-55 processzorokat, azonban ezen chipek tömeggyártása legkorábban valamikor az év utolsó hónapjában fog beindulni. Mivel a sorozatgyártás és kereskedelmi forgalomban történő megjelenés között általában legalább egy hónap szokott eltelni, szinte biztosra vehető, hogy az említett két processzor idén még nem kaphat helyet a karácsonyfa alatt.

Robert Rivet, az AMD gazdasági igazgatója idén március elején azt nyilatkozta, hogy az Intel után a világ második legnagyobb PC-s chipgyártója háza táján minden a legnagyobb rendben folyik a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállás kapcsán. Rivet elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a vállalat Fab30-as drezdai üzemében már áprilisban el fognak készülni a legelső 0,09 mikronos processzor prototípusok. Rivet másfél hónappal ezelőtt még úgy vélekedett, hogy a vállalat első 0,09 mikronos SOI termékeinek tömeggyártása akár már a nyár közepén megkezdődhet, ami azt jelentené, hogy szeptember-október-november körül már kaphatóak lennének ezen termékek a piacon.

Emberünk azzal kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, hogy az új gyártási eljárásokra történő átállás esetlegesen hoz-e architekturális változtatásokat az Athlon 64, illetve Opteron processzorok esetében, mindenesetre annyit azért elárult, hogy az újgenerációs AMD chipek magmérete 100 négyzetmilliméter alatt fog maradni. Összehasonlításképp, az Intel közelmúltban bejelentett első 0,09 mikronos csíkszélességű chipje, a Prescott magos Pentium 4 112 négyzetmilliméteres maggal rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Conflict #16
    #7
    Arról nem is beszélve, hogy az AMD Celeronhoz közeli áron jóval nagyobb teljesítményt nyújt.
  • Conflict #15
    #6
    Pedig már elég régóta szajkózza a sajtó a 0,09 mikronos technológiát.

    #7
    Kicsit le vagy maradva a jelölésekkel és a mögöttük rejlő teljesítménnyel kapcsolatban.
    Nézz meg néhány tesztet. Talán egyszer rájössz, hogy nem a mega/gigaherz az "Isten".
  • Zoldalma #14
    Hagyd, azt hitte beeloz ezzel az elmelkedessel.
  • RpPRO #11
    alonso, egy par evet kestel az eszreveteleddel, grat :))
  • Power #10
    Nem tér át, csak BMW-ket forgalmaz :)
  • Power #9
    1. Ki mondta, hogy annyin megy???
    2. A 2GHz-es celeronod sehol nincs egy XP2000+ hoz képest, de még egy 1,6-os P4-hez sincs.
    3. Ez most, hogy jön ide?
  • arty #4
    mar most fele annyira melexik ;) es nekik itt a SOI ;) remeljuk, nem lesz gond.. vegre igazi verseny!

  • [HUN]PAStheLoD #1
    hmm .. hát ha fele annyira melexik mint az aktuális 'ellenfél' és legalább annyira jó .. akkor már nyerő! :)