Gyurkity Péter

Újabb információk a dupla magos AMD processzorokról

Frissített útiterve szerint az AMD 2005 második felében szándékozik piacra dobni dupla magos processzorait, nagyjából egy időben az Intel hasonló lépésével.

A kaliforniai Sunnyvale-ben székelő cég tervei szerint - a jelenlegi helyzethez hasonlóan - az Opteron elsősorban a szerverek, míg az Athlon 64 az asztali konfigurációk erőforrása lesz. A vállalat vezérigazgatója, Hector Ruiz, korábban a piaci igények hiányára hivatkozva tagadta, hogy dupla magos asztali processzor piacra dobását tervezik.

Az új Opteron és Athlon 64 magja gyakorlatilag megegyezik, a fő különbség tehát az eltérő sebességben, valamint a gyorsítótárak méretében rejlik. A szerverprocesszort három változatban fogják gyártani: Egypt, Italy és Denmark néven, míg az asztali chip kódneve Toledo. A processzorok 90 nanométeres technológiával készülnek.

Barry Crume, az AMD Opteron részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy az ikermagos megoldásnak köszönhetően enyhíteni tudják a fogyasztás egyre jelentősebbé váló problémáját, ugyanis az alacsonyabb frekvencián működő dupla magos processzor kevesebb energiával is beéri, mint több gigahertzen futó, egymagos társai. Emellett - az állandó félelmek ellenére - a szoftverek kompatibilitásának kérdése sem jelent súlyos problémát. Példaként említette a Microsoft Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszert, illetve számos, szervereken alkalmazott programot, amik most is képesek a feladatok több processzor közötti megosztására. Az asztali gépeken futó szoftverek már nem állnak ilyen jól a kompatibilitás terén, de a több processzort már most kezelni képes operációs rendszerek megadhatják a kezdő lökést.

A piaci elemzők úgy vélik: amennyiben a bejelentés célja nem kizárólag az Intel terveivel való lépéstartás, a dupla magos processzorokkal kapcsolatos tervek véglegesítése jelentős lépés az AMD számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #3
    sztem ugy értették, h a jelenlegi orajelet nem emelik, ebben az értelemben nem lesz gyoruslás... ami nem támogatja azzal cumizunk :)

    mire szükség lesz rá, támogatni fogják, hiszen az intel is a multicore/ht felé halad :)
  • asysoft #2
    Tehát ezek a két magos processzorok alacsonyabb órajelen mennek, mint az egy magos társaik. Akkor azok a programok, amik nem tartalmaznak több processzor támogatást, lassabban fognak futni? Ez nem hangzik túl bíztatóan...
  • arty #1
    egy era vege ... :)