Gyurkity Péter

Új belépő szintű AMD processzor: Sempron

Az Advanced Micro Devices a második félév során dobja piacra Sempron nevű új alsókategóriás processzorait, amelyek a legolcsóbb asztali konfigurációk és laptopok erőforrásai lesznek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Sempron - amely világszerte a boltok polcaira kerül majd - a régi Duron/Athlon XP, vagy az új 64 bites vonal leszármazottja-e. Az azonban biztos, hogy az új processzor neve a latin nyelvből ered: a "semper" (mindig) szó az AMD szerint a processzor használhatóságát, letisztultságát fejezi ki. A Sempron bevezetésével az Athlon XP a középső szegmens egyedüli képviselője marad, míg az Athlon 64 továbbra is a nagy erőforrást igénylő feladatokra specializálódik.

A Sempron-hoz hasonló alsókategóriás processzorok - amelyek tulajdonképpen drágább, élvonalbeli társaik lebutított változatai alacsonyabb frekvenciával, vagy kevesebb belső gyorsítótárral - évek óta a forgalom jelentős részét teszik ki. A gyártók célja kettős: a piaci részesedés növelése mellett megpróbálják megakadályozni, vagy legalább késleltetni drágább termékeik drasztikus áresését.

A sort az Intel nyitotta meg a kilencvenes évek végén, amikor piacra dobta a Pentium processzor lebutított változatát, a Celeront - jóllehet már jóval korábban, a 386 SX processzorok megjelenésénél nyilvánvaló volt a vállalat koncepciója. Az AMD válasza a Duron megjelentetése volt, amely az elmúlt években jelentős sikereket és piaci részesedést ért el az Intel megoldásával szemben. Ennek ellenére az AMD megszüntette a Duron vonalat, majd a közelmúltban - elsősorban a kínai piacon jelentkező hatalmas kereslet miatt - újraindította azt, némi ráncfelvarrás után. Paul Otellini és Hector Ruiz elnökök nyilatkozatai alapján a jelenlegi helyzetben mindkét cég új, még olcsóbb processzor kifejlesztésén fáradozik, amelynek feladata a fejlődő piacok meghódítása lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)