Berta Sándor

Hacker-ismereti tábor felsővezetőknek

A Hacker Boot Camp nevű iskolában a jelentkezőket megismertetik a legfontosabb alapfogalmakkal és módszerekkel. A legtöbb nebuló általában a vállalatok felső vezetői és a katonák közül kerül ki.

Egy floridai számítástechnikai iskola arra specializálta magát, hogy az ügyfeleit felvilágosítsa a hacker-támadásokról és azok háttereiről, jellemzőiről. A tananyag azonban közel sem nevezhető egyszerűnek és könnyűnek. A hallgatókat gyors tempóban ismertetik meg az olyan fogalmakkal és jelentésükkel, mint a szimmetrikus és az aszimmetrikus kulcskriptográfia, a War-Dialling, vagy az ismert TCP-csatlakozások és szolgáltatások.

A tanfolyamon arra is felkészítik a hallgatókat, hogy később sikerrel vehessék az úgynevezett EC-Council, vagyis az E-kereskedelmi Konzultánsok Nemzetközi Tanácsának vizsgáját. Amennyiben a jelentkezők sikerrel veszik ezt az akadályt, akkor megkapják a Minősített etikus hacker kitüntető címet.

A hackertámadások száma évről-évre világszerte nő, ám sok támadást nem profi hacker, hanem úgynevezett "script-kiddie" vagyis fiatal hackerpalánta követ el. A támadások egyre többe, sok milliárd dollárjába kerül a vállalatoknak, és ezzel párhuzamosan nő az ilyen akciók elleni védekezés költsége is. A Good Harbour Consulting tanulmánya szerint napjainkban a cégek technológiai költségvetésének tizenkét százalékát teszik ki a biztonsági kiadások - öt évvel ezelőtt ez az érték még csak 3 százalék volt.

Ám hiába a védekezésre fordított óriási pénzek, Ralph Echemendia hackelést tanító szakember szerint mindez szinte semmit sem ér, mert a vállalatok sokszor nagyban megkönnyítik a hackerek munkáját. Ráadásul főleg a nagy cégek azok, amelyek a legbizonytalanabbak és szinte tálcán kínálják a lehetőségeket, néha maguk a hackerek is nagyon meglepődnek azon, hogy milyen könnyű és egyszerű a dolguk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!