Berta Sándor

Online fogadóirodákat zsaroltak meg hackerek

Már egy, a virtuális térben elkövetett bűncselekmény is beárnyékolja az idei portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságot. Csak nemrég derült ki, hogy a sportesemény kezdetekor hackerek több, az interneten található fogadóirodát is megzsaroltak.

A gyanú szerint a 2004-es Labdarúgó Európa-bajnokság kezdetekor több virtuális fogadóiroda is kapott olyan elektronikus levelet, amelyben 15 ezer dollárt követeltek tőlük az ismeretlen elkövetők. A hatóságok szerint hackerek állnak az ügy hátterében. A gyanújukat arra alapozzák, hogy a fenyegetők kilátásba helyezték: amennyiben az irodák nem teljesítik a követeléseiket és nem fizetik ki nekik a 15 ezer dollárt, akkor támadások érik a weboldalaikat.

Az, hogy nem tizenéves gyerekek holmi ártatlan csínytevéséről van szó, hamar bebizonyosodott, ugyanis a máltai székhelyű mybet.com online fogadóiroda honlapját három héttel ezelőtt ismeretlenek tényleg megtámadták. A célzott támadásnak köszönhetően a weboldal 16 órán keresztül nem volt elérhető.


A c't online magazin értesülései szerint két brit fogadóiroda a máltai vállalatnak küldött e-maillel szinte szóról-szóra megegyező elektronikus leveleket kapott. A célpontok kiválasztása mindenesetre nem véletlen, hiszen a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt egy-egy fogadóiroda - legyen az akár csak virtuális is - nagy forgalmat bonyolít és szép bevételeket érhet el.

Azonban ha az iroda szerverét ért támadás(ok) miatt az oldal több órára elérhetetlenné válik, akkor a forgalomkiesés nagyobb lehet, mint a zsarolók által követelt összeg. Az akciókat a hackerek úgy hajtották végre, hogy több ezer, trójai férgekkel fertőzött Windows operációs rendszert használó számítógép küldött egyszerre adatcsomagokat egyetlen megadott címre, ezáltal túlterheltté vált a célpontként szolgáló szerver. A hatóságok dolgát nehezíti, hogy szinte lehetetlen kideríteni, hogy kik állnak a zsarolások hátterében és kik a felelősek a támadásokért, ugyanis a legtöbb ilyen akció nemzetközi összefogással valósul meg.

A c't online magazin információi szerint az online fogadóirodák elleni mostani zsarolásokat és támadásokat főleg kelet-európai és latin-amerikai személyek követték el, illetve irányították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #14
    Mindig kell hogy legyen 1 bűnbak!
  • [HUN]PAStheLoD #13
    mer mi ilyent is tudunk :D
  • Devla #12
    Miert, szerinted mikor uzemeljenek a fogadoirodak??
  • Laci73 #11
    Érdemes megfigyelni milyen kedvesen gondolnak ránk európai 'testvérnépeink': "...főleg kelet-európai és latin-amerikai személyek követték el, illetve irányították.." Főleg! :)
  • Laci73 #10
    De mi szeretjük a focit :) Persze az sem kizárt, hogy bújtatott reklám áll a háttérben. Gyanús hogy pont a foci-EB idején röppen fel a hír...
  • Ackro #9
    A zsarolás alanya sem mindegy azért (mármint nagyban befolyásolja az összeg nagyságát)... egy éhező etiópot hiába zsarolsz meg egymilliárd dollárra ha csak egy fogpiszkáló minden vagyona. :))
    Persze valószínű, hogy nem az ukrán maffia szervezte, hanem csak egy pár magányszemély aki úgy rühelli a focit, mint például én. :)
  • [HUN]PAStheLoD #8
    a legtöbb ilyen akció nemzetközi összefogással valósul meg.

    júnijó .. meg minden amit csak kívánhatnak már megvan a zinterneten .. persze a nagyon képzett és okos vezetőknek jópár év kell hogy ezen jól elvitatkozgassanak meg szavazgassanak meg írjanak párezer oldal okosságot .. azt kiadják kötve borítóval .. törvény címen ...
  • [HUN]PAStheLoD #7
    azthittem már bevallod ...
  • Laci73 #6
    Devla: Jó a meglátásod.

    Cleawer: ilyen esetekben (zsarolás) 15 ezer dollár nem 'nagy' összeg - olyannyira nem, hogy profik rá sem mozdulnak ilyen bagó összegre. Ez is azt sejteti amit Devla mond.
  • nemcsakfeel #5
    wow.
    hát ahhoz semmi tehetség nem kell hogy dosolj egy kiszemelt célpontot. sajnos már ilyen sms webes oldal is nyílt..