Budai Péter

Három új Kodak digitális fényképezőgép

Az amerikai Kodak legfrissebb bejelentése szerint a közeljövőben három új taggal bővíti digitális EasyShare termékcsaládját.

A trió legolcsóbb modellje az EasyShare CX7330 nevet kapta 3 megapixeles CCD képérzékelővel és 3x-os optikai zommátfogással rendelkező Kodak Retinar objektívvel látták el, mely kisfilmes formátumba átszámítva 37-117 mm-nek megfelelő látószöget nyújt. A megszokott 4:3 képarány mellett lehetőség van a 2:3 képarány választására is, döntött gép esetén pedig egy "orientation senzor" gondoskodik a képek megfelelő állásba történő automata forgatásáról. Szintén automatikus a gép kezelése is, a némileg kísérletezőbb kedvűek számára pedig néhány témamód is rendelkezésre áll, mint például a makró, portré, vagy tájkép mód.


Kodak EasyShare CX7330

Természetesen nem maradhatott ki a gépből a mozgőkép rögzítési lehetőség. 320x240 pixeles, 15 fps sebességű Quicktime MOV videókat rögzíthetünk, akár hanggal is, a videó hosszának pedig csak a memóriakártyánk kapacitása szabhat határt. Ebből az MMC, vagy SD kártyákat van módunk használni, amennyiben külön vásárolunk hozzá. A gépben 16 MB belső memóriát kapunk. Az elkészült fotók 1,6 colos hátsó LCD kijelzőn, vagy a PAL/NTSC videókimenet segítségével akár TV-n is visszanézhetők.

Az EasyShare CX7330 képességeit és árát tekintve elsősorban a kezdő fotósoknak és azoknak ajánlott, akik nem kívánnak túlzottan elmélyülni a fotózás bugyraiban. Családi események, nyaralások megörökítésére, élményfotózáshoz ideális. Megjelenését júniusra ígéri a Kodak, 199 dolláros nyitóáron.

Nagyobb testvérét a Kodak EasyShare CX7530-at 5 megapixeles képérzékelővel látták el, melyhez egy 3x-os zoomos objektív (34-102 mm) társul. Ez a kisebb testvérében lévőnél némileg nagyobb látószöget és kisebb nagyítást ad. A CX7530 abban is eltér 3 megapixeles társától, hogy a többségében automata beállítások mellett néhány további dologba beleszólhat a fotós. Így például 3 előre beállított mód közül magunk választhatjuk ki a megfelelő fehéregyensúly beállítást, néhány hosszabb záridőt (a többi közül a gép választ) vagy érzékenységet. Érzékenység tekintetében ISO 80-400 között választhatunk de rendelkezésre áll az ISO 800 is, bár csak 1,7 megapixeles felbontásnál - nyilvábvalóan a megnövekedett zaj miatt.


Kodak EasyShare CX7530

A mozgóképfelvételi funkció lehetőséget nyújt számunkra 320x240, 20 fps vagy 640x320, 13 fps sebességű hangos videók rögzítésére MPEG 4 tömörítéssel. LCD kijelzőből is némileg nagyobbat kapunk, 1,8 hüvelykes képátlóval, a belső memória pedig az előző géphez mérten duplájára növelt, 32 MB.

Az EasyShare CX7530 azon felhasználóknak ajánlott, akik a CX7330-nál nagyobb felbontásra vágynak a fotók és videók terén és némileg nagyobb szabadságra a kezelést illetően. Megjelenése júliusra várható, 299 dolláros nyitóáron.

Az új modellek legkomolyabb képességekkel felruházott darabja az EasyShare DX7440. Négy megapixeles képérzékelője mellett, professzionális minőségű Schneider-Kreuznach Variogon objektívvel szerelték fel, mely kisfilmesre rendszerre átszámítva 33-132 mm-es fókusztartományával 4x optikai zoomra képes. A gépben többféle autofókusz módot találunk. Természetesen szinte minden beállítást magunk is elvégezhetünk így rekesz- és záridő-előválasztás, teljes manuális mód, többféle fénymérési és autofókusz beállítás, valamint expozíciós sorozat is rendelkezésünkre áll. Érzékenysége ISO 80 és ISO 800 között állítható, de a 800-as érték itt is csupán 1,1 megapixeles maximális felbontás mellett használható.



Kodak EasyShare DX7440

Színes LCD kijelzője 2,2 col képátlójú és 153 000 képpont felbontású, de olcsóbb társaihoz hasonlóan PAL/NTSC videókimenettel TV készülékünket is kijelzővé változtathatjuk. Lehetőség van továbbá 320x240 képpontos 24 fps sebességű, vagy 640x480, 13 fps-es videófelvételre is, bár a hossz ebben az esetben 80 másodpercben maximált. A gép beépített 32 MB memóriája mellett MMC/SD kártyákat használhatunk, tápellátását pedig líthium-ion akkumulátorral oldhatjuk meg, mely a hozzá való töltővel együtt ját a géphez.

A DX7440 olyan fotósoknak ajánlott, akik nem szívesen bízzák minden esetben a gépre a beállításokat. Nekik júniusig kell várniuk, amikor 349 dolláros nyitóáron debütál az új gép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!