Budai Péter

"AZ" Olympus ultrakompakt

A rendkívül kis méretű, ultrakompakt gépek töretlen sikere arra késztette az Olympus cég fejlesztőit, hogy teljesen új digitális termékcsaláddal gazdagítsák a cég kínálatát, és maguk is elinduljanak a Minolta X sorozat taposta ösvényen.

Az "AZ" kódnéven induló termékcsalád első tagja, cseppet sem meglepő fordulattal az Olympus Camedia AZ-1 nevet kapta. A 22 mm vastag, mindössze 160 grammos szerkezet 3 megapixeles maximális képfelbontásra képes. Optikája F2.9-4.9 fényerő mellett 3x-os (38-114 mm) optikai zoommal ellátott, melyet 2,7x-es digitális zoom egészít ki. A gép mind kialakításában, mint kezelésében hasonló képességű más gyártók ultrakompakt modelljeihez.


A beállítások többségét többnyire automatika végzi, ami ebben a kategóriában teljesen elfogadott, ugyanis elsősorban kis méretükben rejlik fő vonzerejük. Apró mérete ellenére a hátsó panelen 2,5 colos LCD monitort találunk, ami az elkészült képek visszanézése mellett képkomponálásra is hasznos és kötelező segédeszköz, mivel - hasonlóan a Sony T1, T11 gépekhez - a gépen nincs külön kereső. Az LCD a Sony említett modelljeivel megegyező (215 ezer képpontos) felbontású. A fényképezőgéppel 160x120, vagy 320x240 képpont méretű, 15 fps sebességű Quicktime MOV videókat is rögzíthetünk, akár hanggal is. Hosszuknak csak a gépbe helyezett xD memóriakártya kapacitása szab határt. Ebből a vásárláskor egy 16 MB-osat kapunk a géphez. Szintén a csomag tartozéka egy lítiumion akkumulátor és a hozzá való töltő is.


A bejelentés egyedüli szépséghibája, hogy egyelőre nincs szó az Olympus AZ-1 Japánon kívül történő megjelenéséről, ami remélhetőleg - ha a gép odahaza sikeres lesz - a jövőben változik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!