Budai Péter

Új 3 és 4 megapixeles fényképezőgépek a Sanyotól

A Sanyo két új kezdőknek szánt kompakt digitális fényképezőgépet jelentett be, a Xacti DSC-S3-mat és a Xacti DSC-S4-et, melyek három, illetve négy megapixeles felbontásra képesek.

A keresztségben a Xacti DSC-S3 nevet kapta a Sanyo legújabb digitális fényképezőgépe. Nevéhez méltóan 3 megapixeles CCD képérzékelőt találunk benne, mely maximálisan 2048x1536 képpontos fotók készítésére ad lehetőséget. Optikája kisfilmes rendszerre átszámolva 37-112mm fókusztartományban dolgozik, ez 3x-os zoomátfogást jelent. Mellé 4x digitális zoom társul, mindezt átlagos F2.9-5.0 fényerő mellett. Automatikus élességállítása 2 cm-től végtelenig dolgozik, ami komoly makróképességet feltételez. Amennyiben magunk szeretnénk állítani az élességet, a gép 15 fokozatban erre is lehetőséget nyújt számunkra.


Az új modell az alap expozíciós beállítások tekintetében automatikus, így a rekesz, vagy záridő értékek, illetve az ISO 50 és 200 közé eső érzékenység értékek beállítását is a gép végzi. Az automatikus funkciókon kívül 10 témamódot kapunk a géphez, melyek közt az jól megszokott Sport, Portré, vagy Tájkép funkciókat, valamint kevésbé beszédes nevű Cosmetic, vagy Slim funkciót is találunk. A felhasználó további beállítási lehetőségeket a 4-féle fehéregyensúly, valamint a gép által beállított expozíciós értékek +- 1.8 fényértékkel történő felülbírálatában kap. A beépített vaku 5 funkciója között megtalálható a piros szem csökkentés, vagy a lassú vakuszinkron. Szinte minden gép rendelkezik önkioldó funkcióval és ez alól a Xacti S3 sem kivétel, így 2 és 10 másodperces késleltetés között választhatunk, ha a családi képen mi is szerepelni szeretnénk.


Mozgókép-felvételi képességeit tekintve nem kápráztat el minket az új Sanyo. Maximálisan 320X240 pixeles, 15 képkocka/másodperces videókat rögzíthetünk vele hang nélkül. Természetesen nem ez egy digitális fényképezőgép elsődleges funkciója, de a mai trendnek megfelelően, egy kisebb gépben sem ritka a 640x480 képpontos, 30 fps-es videó lehetőség.

A gép hátulján egy 1,8 inches, 85 000 képpont felbontású színes LCD kapott helyet, melynek fényereje 7 fokozatban állítható. A képek rögzítésére 16 Mb belső memóriát kapunk, amit külön megvásárolt SD, vagy MMC memóriakártyákkal egészíthetünk ki. A fényképezőgép 2 db AA (ceruza) méretű elemmel, vagy tölthető akkumulátorral üzemeltethető. A Xacti S3 támogatja az USB 2.0 kommunikációt is. Méretei 91x61x31mm, súlya memóriakártyával és elemmel 185 gramm. Nyitó ára várhatóan 240-250 euro között mozog majd.


Az S3 ikerbátyja a Sanyo Xacti DSC-S4 szinte minden funkcióban és külalakban is megegyezik kisöccsével. A különbséget először is a nagyobb felbontású, 4 megapixeles képérzékelő jelenti, amivel maximálisan 2288x1712 képpontos fotók készíthetők, de választhatunk 8 megapixeles interpolált képméretet is. Az S4 optikájában is különbözik némileg, mely 2,8x-os optikai zoomjával 37-105 mm-nek megfelelő tartományban dolgozik, F3.0-5.0 fényerővel. Ezen túlmenően csupán a témamódok számában van eltérés. Az S4-nél ezekből 12-t kapunk, többek között egy panorámakép készítést segítő funkciót is.

A Sanyo Xacti DSC-S4 várhatóan 310 euró körüli nyitó áron kerül majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!