Budai Péter

Konica Minolta 3 megapixeles "ékszerdoboz"

Az év elején megrendezett PMA szakkiállítás egyik újdonsága volt a Konica Minolta cég DiMAGE X21-es ultrakompakt digitális fényképezője. Most, alig fél év múltán kezünkbe vehetjük utódját a DiMAGE X31 képében.

Az apró fényképezőgép kimondottan a hely és súlytakarékosság jegyében készült, tehát elsősorban a kis, könnyű gépeket kedvelők figyelmébe ajánlható. Képességeit tekintve minden téren hozza az elődmodellben megismert tulajdonságokat. Optikája ahhoz hasonlóan a gépvázba rejtetve működik, így nincs kilógó teleszkópos objektívrész, ezzel is elősegítve a helytakarékosságot. A gép emiatt bekapcsolt állapotban sem vastagabb 2,5 centiméternél. Súlya mindössze 115 gramm.


Újdonságként elsősorban a növelt képfelbontást említhetjük, amely immár 3 megapixel, maximálisan 2048x1536 képpontos maximális felbontást téve lehetővé. Emellé az elődben alkalmazott 3x optikai zoom társul, mellyel minimum 10 cm távolságból készíthetünk képeket. Kezelése szinte minden tekintetben automatikus, de az expozíció-korrekciót, az előre programozott fehéregyensúly-beállításokat, vagy a vakumódokat lehetőségünk van egyénileg is kiválasztani.

A cég ígérete szerint a gép alig 1 másodperccel a bekapcsolás után már fotózásra kész. A hátsó, színes LCD monitor felbontását 60 000 képpontról 76 000 képpontra növelték, átmérője 1,5 inch maradt. A fontosabb opciókat ikonos menürendszerből választhatjuk ki. A gép támogatja a Konica Minolta újonnan kifejlesztett CxProcess II képfeldolgozási technológiáját, mely szebb képminőséget ígér, valamint a napjainkban általánosan elterjedt PictBridge nyomtatási módot.


Amennyiben mozgóképfelvételre támad kedvünk, úgy a gép SD kártyájának teljes tárolókapacitása rendelkezésünkre áll. A videó maximális felbontása 320x240 képpont lehet, sebessége 15 képkocka/másodperc. További kényelmi funkciókként a DiMAGE X31 olyan effekt lehetőségeket tartogat számunkra, mint a fekete-fehér, szépia, posterization, vagy a soft focus képmód. Az önportré készítésében ötletes (és olcsó) megoldásként a gép elülső részén található tükör segít. További kényelmi funkció például a két képet összeillesztő Side by Side, vagy a keretet készítő Framing mód.

Áramellátásáról 2 ceruzaelemmel vagy Ni-MH akkumulátorral gondoskodhatunk. A gép júliustól lesz kapható az európai piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiba #5
    Arra jo amire van, viszed magaddal partyba, sportolni, stb kis hely elfogadhato minoseg es elfer egy farzsebben.
    Kontra telo: na azok tenyleg szarok egyelore vizualitas rogzites teren - eg es fold.
  • Tiby #3
    Szerintem jó pofa kis dolog , csak érteni kell hozzá