Budai Péter

Megjelent a Konica Minolta Dynax 5D

A Konica Minolta elérkezettnek látta az időt, hogy maga is előrukkoljon egy belépő szintű digitális tükörreflexes fényképezővel. A komolyabb szegmensbe szánt Dynax 7D után az 5D jelű modell képviseli majd ezt a kategóriát.

A Dynax 5D a Konica Minolta versenyzője a manapság oly népszerű, olcsó DSLR-ek piacának versenyében. Elődje a Dynax 7D mind árban, mind minőségben az erős középkategóriát képviselte. Kisöccse alacsonyabb áron, a 7D sok erényét megtartva igyekszik betölteni küldetését. Az előzetes technikai adatok alapján a legnagyobb különbséget a kialakításban kell keresnünk. Az 5D olcsóbb anyagokból, nevezetesen műanyagból készült és 22%-kal kisebb és könnyebb elődjénél. Hátlapján is ugyanolyan méretű, 2,5" képátmérőjű LCD dolgozik, viszont a 207 000 képpont helyett itt meg kell elégednünk 115 000 képpont munkájával és 95%-os lefedettséggel.


Konica Minolta Dynax 5D

A D7-ben megszokott funkciók jó részével viszont itt is találkozunk: ugyanúgy 6 megapixeles CCD-t építettek az 5D-be, mint elődjébe, a 30 tól 1/4000 másodpercig állítható záridő (+Bulb mód), és az ISO 100-3200 közötti érzékenység is a korábbi típusból örökölt. A képfeldolgozásról a CxProccess III rendszer gondoskodik. A cég nagy újítását jelentő CCD-eltolásos stabilizátor rendszer is megtalálható az új gépben.

A digitális témamód választó, vagy a digitális effekt szabályozó funkciók bevezetésével is inkább az amatőr felhasználók igényeinek kívánt kedvezni a gyártó. Az 5D fehéregyensúly kezelése viszont némely komolyabb konkurens típust is megszégyenít. A szokásos automata és kézi beállítások mellett a filmes fotózás világában használt színkompenzációs effekt emulációval is próbálkozhatunk, de rendelkezésre áll 100 Kelvineneként léptethető színhőmérséklet-állítás vagy fehéregyensúly-sorozat is.

Némi egyszerűsödést jelent, hogy sorozatban kevesebb képet készíthetünk, szám szerint 15 helyett 5-öt, de maradt a 3 kép/másodperces sebesség. Visszalépés továbbá, hogy az USB 2.0-s kapcsolat helyett itt újfent USB 1.1-et kapunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Dynax 5D bejelentésével egy időben a cég három új, digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez tervezett, DT-jelű optikát is bejelentett. Ezek a Konica Minolta AF DT Zoom 18-70 mm F3.5-5.6, melyet a fenti típussal együtt lehet majd megvásárolni, vélhetően olcsón; a Konica Minolta AF DT Zoom 11-18 mm F4.5-5.6, amelyet tulajdonságai alapján az ultranagy látószögre vágyók vásárolnak majd, hiszen az 5D-vel 16,5-25,5 mm-nek megfelelő kisfilmes látószöget ad; valamint a Konica Minolta AF DT Zoom 18-20 0mm F3.5-6.3, ami egy olcsóbb, mindenes utazózoom objektívnek ígérkezik.

Ezen modelleken túl egy kiváló fényerejű 35 mm-es objektívet is megjelentet a Konica Minolta, AF 35mm F1.4G néven. A professzionális felhasználásra szánt objektív a digitális vázakon is jól használható majd, "alapobjektívként". Megjelenése csak jövő év tavaszára várható.

A Konica Minolta Dynax 5D megjelenési ideje és ára még sem ismert még, de várhatóan a konkurens típusok (Canon EOS 350D, Nikon D50) árszintjén mozog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saldi #6
    Ez kiraly lesz. Minolta A1-esem van, a AS nagyon jo. Ehhez csak egyszer kell kifizetni az AS-t, utana minden optikahoz tudod hasznalni.



    Ha jo ara lesz, tuti ilyenre valtok
  • Seaweed #5
    Nekem egy Dynax 7D-re faj a fogam
    (Persze egy Canon EOS 350D-vel is bernem)
  • Damon #4
    Nem hangzik rosszul, de én valamiért a KM obikkal nem vagyok kibékülve. Meg nem tudnám mondani, miért...
  • rgranc #3
    Tetszik!

    Viszont SG!: nincs olyan, hogy olcsóbb ár. Van alacsonyabb ár, vagy olcsóbb termék, de az ár nem lehet olcsó.
  • concrete #2
    mondhatni VÉGRE!
  • Seaweed #1