Budai Péter

Tovább menetelnek a Konica Minolta "Z"-k

A Konica Minolta futurisztikus külsejű ultrazoom fényképezőgép családja a Z-sorozat további két új taggal bővül. A népszerű sorozat egy ideje két külön jelzésű szériával fut, az egyszámjegyű "Z"-k jelentik a kategória magasabb minőségű, míg a kétszámjegyűek az olcsóbb modelljeit. Most mindkét szegmens új belépőt avathat.

A cég mellesleg könnyedén kiérdemli a "legserényebben modellt frissítő" gyártó jelzőjét is, hiszen például a most bejelentett Konica Minolta DiMAGE Z20 elődje, a Z10 alig több mint fél éve jelent meg a piacon. Az előd 3 megapixeles felbontása 5 megapixelesre duzzadt ugyanakkora méretű CCD-n, maradt viszont a 8x-os zoomátfogást teljesítő objektív, mely 36-290 mm-nek megfelelő látószöget ad és Supermacro módban akár 1cm-ről is készülhetnek vele fotók.


Konica Minolta DiMAGE Z20

Az új gép kategóriáján belül a leggyorsabb készenléti idővel és gyors autofókusszal kecsegtet, melyet 0,3 másodpercbenadott meg a gyártó. Egyébiránt a bátrabbak választhatnak a számos manuális beállítás közül is, így az automata funkciók mellett például a rekesz, a záridő, vagy az élességállítás is kézileg szabályozható. A fotók feldolgozására az új fejlesztésű CxProcess II. technológia felügyel, visszanézésük pedig az 1,5" átmérőjű 113 000 képpontos LCD monitoron lehetséges. A széria jellegzetessége az úgynevezett "Switch Finder" e modellnél is megtalálható, tehát a hátsó LCD kijelző a gép házába befordul, és képe egy tükörrendszer segítségével egyfajta elektronikus keresőként látható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A videók rögzítése maximálisan 640x480 pixelen, akár 30 fps sebességgel történhet a memória teljes kapacitásáig, bár hangfelvétel nélkül. Viszont a mozgóképfelvétel éjszakai üzemmódban is használható. A képek és videók ez alkalommal a 14,5 MB-os belső memóriában, vagy külön megvásárolt SD kártyán tárolhatók. A tápellátásról 4 ceruzaelemmel, vagy akkumulátorral gondoskodhatunk. A Z20 méretei és külalakja, szinte semmit nem változtak, súlya 340 gramm.



A kissé komolyabbnak számító vonal új tagja a DiMAGE Z5, amely 5 megapixeles felbontásával ugyan nem nyújt többet a Z20-tól, de egyéb szolgáltatásai terén túllép azon.

Legelőször is a 12x-es optikai zoomátfogású Konica Minolta GT APO optikát kell megemlítenünk, melyet a gyár saját fejlesztésű Anti-Shake kézremegés kompenzáló rendszere egészít ki, így nagyobb zoom tartományokban és kevesebb fénynél is esélyünk van bemozdulásmentes fényképeket és videókat készíteni, hiszen a mozgóképfelvételnél is működik a rendszer. Ezen a téren egyébként hasonló jellemzőket kapunk, mint a Z20-ban, de itt a hangfelvétel is lehetséges.


Konica Minolta DiMAGE Z5

A Z5 is kategóriájában kiemelkedő készenléti időt és autofókusz gyorsaságot kínál, a képfeldolgozást itt is a CxProcess III. rendszer végzi. A DiMage Z5 nagyobb méretű, 2" átmérőjű 114 000 képpontos LCD-t kapott, keresője viszont maradt a régi EVF rendszer, az elődtől valamivel kisebb felbontással, mely várhatóan nem lesz szemmel látható különbség. A vakuzás felnyíló villanóval lehetséges, de a gép tetején elhelyezett vakupapucsra külső vakut is helyezhetünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Z5 mellé 16MB SD memóriát csomagol a gyártó, de 5 megapixeles felbontását figyelembe véve célszerű hozzá beszerezni egy nagyobb kapacitású kártyát is. Úgyszintén nem árt belekalkulálnunk a vásárlásba egy (vagy két) 4 darabos akkumulátorszett beszerzését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tujon #16
    tud valaki segiteni nekem 1 Konica Minolta dimage Z20 as digitális fényképezőm van és össze akarom kötni a géppel mint webkamera! de kell telepiteni a gépre valami inf cuccot! csak igy tudom berakni a képolvasok és fényképezők menüba a vezérlőpultban! tudna valaki segiteni hogy hogyan kell kamaeaként használni vagy honnan lehet letölteni ezt a bizonyos inf fájlt!
  • ChevyG #15
    Van valakinek itt Z5öse?
    tapasztalaltok, a mináltokkal kapcsolatban?
  • Roli #14
    Ja és 100.000HUF alatt van
  • Roli #13
    Nem tudjátok melyik az a Minolta gép, amelynek nagy Zoomja van (legalább 8X) vesz fel videót (640*480) hanggal és gyors, mint általában a Minolták?
  • masterful #12
    Sziasztok!

    Valakinek nincs véletlenül Z20-asa?
    Nagyon szívesen meghallgatnám az első tapasztalatokat!
  • SzpisTomi #11
    Asszem nekem is újítanom kellene. A régi Sony-t meg nyugdíjazni...
  • Borg #10
    Nekem is Z1 van, és elégedett vagyok vele.

    Viszont a Z5/Z10/Z20 tokozása ugyan precizebb, pontosabb, de formailag valahogy ortopédebb is...
    Azért a Z5-ös elfogadnám feketében:)
  • szgege #9
    Ezzel a Z5-vel nem jutottak előrébb sokkal,többet vártam tőle. Nagyobb felbontás nagyobb lcd.
  • szgege #8
    Nekem Z3-asom van és nagyon tuti kis gép.Állványt érdemes venni hozzá és egy 512-es memória kártyát.A fotózási tudása nagyon király és videofelvételnél is megállja a helyét.
  • mrzool #7
    Van vkinek közületek Z3-asa? Ilyet szeretnék venni, és bármilyen tapasztalatot szívesen olvasnék előtte. Habár a papíron leírt képességeihez képest a mostani ára is elég jó, az csak hab lenne a tortán, ha az új modellek miatt még lejjebb menne.:)