Spencer

A mobilpiacon minden a kamerás készülékekről szól

A mobiltelefonok az elmúlt esztendőkben egyre kisebbekké váltak, miközben szolgáltatási körük jelentős mértékben kibővült, a vásárlókat pedig manapság már korántsem a hagyományos hanghívási, illetve képküldési szolgáltatások érdeklik, hanem sokkal inkább az, hogy az új készülékek segítségével lehet-e fényképeket készíteni, illetve küldeni.

A Funtigo piackutató cég munkatársai által készített felmérés rávilágít arra, hogy a mobiltelefon tulajdonosok egyre nagyobb arányban veszik igénybe készülékeik fotós funkcióit, illetve rajonganak az olyan lehetőségekért, ha például fényképeket rendelhetnek telefonkönyv bejegyzéseikhez.

A Funtigo elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy az egyre nagyobb tudású kamerás mobilok nem csak a mobil készülékek gyártásával foglalkozó cégek számára jelentenek komoly bevételi forrásokat, hanem a mobil operátoroknak is, mivel a vállalatok a képküldési szolgáltatások révén jelentős extra forgalmat regisztrálnak hálózataikban. A szolgáltatók manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a korábbiaknál nagyobb adatátviteli sebességgel kecsegtető GPRS (General Packet Radio Service) technológiára, illetve annak utódjára, a W-CDMA-ra (Wideband Code Division Multiple Access), azonban utóbbi technológia egyelőre csak a világ egyes fejlettebb országaiban érhető el.


Alex Slawsby, az IDC piackutató cég mobil eszközökkel foglalkozó részlegének elemzője szerint a manapság forgalomban lévő kamerás mobiltelefonok segítségével még csak olyan, viszonylag gyenge minőségű fotók készíthetők, melyek továbbításához nincs szükség túl nagy sávszélességre. Slawsby ezzel együtt felhívja a figyelmet arra, hogy érkezőben vannak az 1 megapixeles, illetve ennél nagyobb felbontású, akár videotelefonálásra is alkalmas legújabb mobiltelefonok, melyek bizony már igénylik a megfelelően nagy adatátviteli sebességet. Slawsby vélekedése szerint az egyre nagyobb tudású kamerás mobilok fontos szerepet játszhatnak a szolgáltatók, illetve az előfizetők harmadik generációs mobil technológiák felé történő terelésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mhosah Myth #9
    Szerintetek ez normális???
    Nem elírtak valamit???

    http://webshop.westel.hu/webapp/wcs/stores/ProductDisplay?catalogId=2001&storeId=2001&productId=22777&langId=-11&parent_category_rn=1090&bannersource=Westeltermeklap



    Ebben a mobilban van beépitett kamera és 40000 forint...
    Elírtak valamit vagy ez tényleg igaz?
  • Bonewerkz #8
    itt nem a fejlodest ellenzem, hanem azt, hogy amit nyertunk a rave-n elvesztattuk a wham-on
    vagyis: ok, hogy tobbet tudnak a telok, tudjanak is tobbet, elvegre a 21.sz.ban elunk, vagy mi, de: nekem volt egy szakadt 3-4 eves 6110es telefonom, es ugy csereltem el a 6210esre, hogy semmi baja nem volt (azert kellett a 6210, mert abba belement a 2 kartyas hatlap, es 2 normas) ennek ellenere mar banom, hogy elcsereltem, es meg fizettem is ra...
    szal tudtommal az a fejlodes, ha fejlesztek valamit a telon anelkul, hogy ez mas tulajdonsagnak ennyire a karara legyen... marpedig karara van, mert az utobbi idoben (marketing, vagy egyeb dolgok miatt) latvanyosan csokkent a telefonok elettartama, tipustol fugetlenul (en ezt csak a nokiak eseteben tudom kovetni, mert nekem meg meg mindig a nokia jon be, de mar egyre kevesbe, ha igy folytatjak...)
  • Cat #6
    és az ezeken kívűl anyagelemzésre és orvosi vizsgálatokra is alkalmas :D
  • Cat #5
    star trekbe trikorder a neve :)
  • FtranX #4
    A dolgok igencsak az univerzitás felé mennek. ami szerintem nagyon jó. Nem kell majd külön magaddal cipelni a telefont, a fényképezőgépet, a videokamerát, az mp3-lejátszuót, a határidőnaplót, hanem a telód (vagy mittomén hogy fogják hívni) ezt mind tudni fogja. Tök jó lesz.
  • troc #3
    De 3-4 év múlva ha nem akarod akkor is hozzásváglyák két fillérért az emberhez (legalábbb reménykedem :))) - asszem ezt akartam mondani
  • troc #2
    Hátrább az agarakkal! Minél több az új technológia, annál olcsóbb a régi. 5110 kőstabil, bár szerintem a másik Noki néptelefonnal, a 3310-es sincs semmi gond. Az tökéletes mint mobiltelcsi. Ámbár speciel mániákusan vonzódom az újabbnál újabb fejlesztésekhez, jópár fényképezős telfon volt már a kezembe teztelésen (nem egy napig) és nem egy ucsó dolog ez. Az első generáció vége felé járunk, ma még inkább játék, mintsem hogy jó fotókat lehessen ezekkel készíteni, de. Van külön mobilod és van külön fényképeződ. A telcsi mindig ott van a gyíkbőr neszeszeredben, bárhová mész (mer már úgyse nagyon tudol nélküle élni), ellenben a fényképező drága, baja lehet, csak különleges alkalmakra viszed magaddal. "Komoly" buliba mag végképp uccsó esetben. Egy lehetőség a két eszköz egyesítése, amikor szinte biztos hogy minden érdemleges s emlékezetes pillanatot megörökíthetsz. Ez kicsit markeingdumának tűnhet, de ha jobban belegondol az ember tényeg igaz. (Nem is beszélve, hogy már most az új gépekkel hangos mozgóképeket lehet felvenni). Drága, persze. De 3-4 év múlva ha nem akarod akkor is hozzásváglyák két fillérért (legalábbb reménykedem :)))
  • Bonewerkz #1
    hm... eloszor is... jo lenne egy kartyafuggetlen megbizhato ketkartyas hatlapu telefon, lehetoleg 20000 piz alatt, amivel lehet mondjuk TELEFONALNI, es nem doglik be 2 evem belul... a nokiaek mar regen kitalaltak ezt (5110,5130,6110,6150) ezek a telok meg birtak. Nagybatyamnak kb 5 eves 5110ese van, autoszerelo, hentereg neki a muhelyben, esik kel, el van repedve, de: lehet vele telefonalni, nem megy el a terero, nem halkul el, nem szakad meg!
    nna, ha ez meglenne, akkor mar lehetne beszelni tobbmagos windoz meghajtasu hiperszupermodern, gprs, edge, stb telokrol... addig hiaba fejlesztgetnek nekem olyan telokat, ami tobbe kerul a magyar netto atlagbernel...