JohnnyCage

Egyre több helyen tiltják be a kamerás mobilokat

Egyre több szervezet dönt a mobiltelefonok használatának korlátozása mellett olyan kényes területeken, mint például a gyárak, strandok és fitness szalonok.

Az aggodalom nem alaptalan: a korszerű, nagy felbontású digitális fényképek készítésére is alkalmas mobiltelefonok jelentősen leegyszerűsítik az ipari kémkedést, de a kukkolók számára is ideális eszközt képviselnek. Mivel a digitális fotók készítésére alkalmas készülékek nem minden esetben különböztethetők meg a hagyományos változatokról, egyre több cég dönt a készülékek használatának teljes betiltása mellett.

Az utóbbi időben számos fénykép jelent meg az Interneten fürdőruhás, illetve meztelen strandolókról, fitness szalonokat látogató hírességekről azok tudta, és engedélye nélkül. Észak-Amerikában ezért számos olyan szalonból teljesen kitiltották a mobilokat, ahol hírességek is megfordulnak. Az ipari kémkedéstől tartó cégek közül világszerte egyre több vezet be hasonló megelőző lépéseket, és már a magyar adatvédelmi biztos is foglalkozott a kérdéssel.


"Egy kép száz SMS-sel is felér" - Szaddam Husszein kamerás mobilon

A félelem nem is alaptalan, hiszen a kisméretű, diszkrét lencsékkel rendelkező készülékekkel feltünés nélkül lehet jó minőségű fényképeket készíteni, amelyeket a készítő azonnal továbbítani is tud a mobilhálózaton keresztül. A dél-koreai Samsung Electronics és LG Electronics cégek például annak ellenére kitiltották a készülékeket egyes gyáraikból, hogy a társaságok maguk is készítenek ilyen mobilokat.

A szakértők szerint a probléma az egyre nagyobb felbontású modellek megjelenésével, illetve a kamerával szerelt változatok számának növekedésével fokozódni fog. A legújabb készülékek ráadásul már rövidebb videók rögzítésére is alkalmasak.

Bár egyes kormányok jogszabályokban igyekeznek szabályozni a kérdést, Alex Slawsby, az IDC egyik elemzője szerint a fejlődés, és a készülékek térhódítása olyan gyors, hogy ezek már most vesztett csaták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #20
    Éppen bele akarsz fulladni a vízbe a strandon, mien mázli pont nálad van a hiper szuper kamerás mobilod, hogy segítséget hívj, és az őrség meg elveszi, téged meg otthagynak.
    Mekkora hülyeség!
  • Sub #17
    http://mikoga.image.pbase.com/u34/mikaelrules/small/22738131.Pic004.jpg
    http://mikappa.image.pbase.com/u34/mikaelrules/small/22738132.Pic005.jpg
    http://mikami.image.pbase.com/u34/mikaelrules/small/22738133.Pic006.jpg

    Amúgy ezek 6600-ás képek! Erre mondjátok hogy nem jó minőség!!!
    Nekem tökéletesen megfelel!
  • Sub #16
    loller :DDD
  • Darth Sith #13
    kamerás mobil gyárból kitiltjáka moniloakt hoyg en tudjanak vele kémkedni. :D
  • bala_ #11
    Hol?Japánban?Meg szvsz addig míg normális optikát nem csinálnak hozzá addig lehet akármekkora megapixles a gép.Hasonlitsd össze a kamerás mobil legjobb minőságű képét , ugyanabban a felbontásban a fényképezőgép legszarabb minőségűjével.Ég és föld a különbség.
  • Mighty #7
    Ha megnezed a paparazzi fotokat, azok minosege sem marad el a mobilok fenykepminosegetol (vagy forditva). Igaz, hogy nem tobb szaz meteres tavolsagbol keszultek, de a mobil nem olyan feltuno, mint egy 1 meteres teleobjektivvel ellatott fenykepezo, allvannyal.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    hát a hírességek másra nem is valók... valaki lekapja aztán fel a netre :P
  • bala_ #5
    Hát én most nézegettem az állítólagosan igen jó Samsung e700-al készített fotőkat (640*480), és az a véleményem hogy ha ezzel készített fotókt nem sokat érnek, minősége egyszerűen szar.Talán majd 2 év mulva lesznek olyan gépek amik már tűrhető képeket készítenek. Addig ez nem más mint parasztvakítás!!
  • Munch #4
    Így van... rengeteg ökör van, hülyeségeket fényképeznek, lekapják csajokat nem túl sok ruhában, aztán megy a netre... sok a mocsok ember.
    Ez legalább annyira személyiségi jog, mint amikor elment vidékre a falu tv, és odament a vénasszony a kamerás bácsihoz; "én nem szeretnék benne lenni a tv-be". :D
  • Nyers #2
    Sztem jogos a törekvés!