JohnnyCage

Nagyobb felbontású digitális fényképezők a mobilokban

A vezető mobiltelefon gyártók a közelmúltban sorra adták ki 1,3 megapixeles felbontásra képes digitális kamerával felszerelt készülékeiket, jelentősen megemelve ezzel a mércét a kisebb riválisok számára.

A dél-koreai Samsung Electronics például az elmúlt csütörtökön jelentette be annak az 1,3 megapixeles (millió képpont) kamerával szerelt mobiltelefonnak az elkészítését, amelyet a társaság a napokban kezd el nagymennyiségben előállítani. A Samsung szerint az új készülék az első olyan 1,3 megapixeles modell, amely Dél-Koreában készül.

A kamera-mobilok piacát jelenleg a japán gyártók, illetve elsősorban az NEC és a Panasonic vezeti. A két társaság már korábban kiadta első, 1,3 megapixeles kamera-mobiltelefonját.


Arnold Schwarzeneggert Sony Ericsson mobiljával fényképező rajongó

A nagyfelbontású kamerával rendelkező mobilok rohamos terjedését mutatja azonban, hogy a koreai Pentech & Curitel, amely a Samsung egyik riválisa, szintén a napokban jelentette be, és a héten dobja piacra saját, 1,3 megapixeles kamera-mobilját. A dél-koreai gyártók között az utóbbi időben ráadásul még kiélezettebb konkurenciaharc alakult ki a kamera-mobilok piacán, illetve a készülékek felbontásának növelése terén.

A dél-koreai kamera-mobil szegmenst jelenleg a Samsung vezeti. A társaság tavaly augusztusban adta ki első kamerával szerelt mobilját 110 ezer képpontos felbontással. Ezt a felbontást a gyártók azóta a tízszeresére növelték. Az LG Electronics például az elkövetkező hetekben adja ki 1 megapixeles modelljét.

A Strategy Analytics piackutató cég szerint a dél-koreai gyártók, illetve elsősorban a Samsung és a Pentech & Curitel a második negyedévben jelentősen növelték részesedésüket a kamera-mobilok globális piacán. A két gyártó az év második negyedében a kamerával szerelt mobilok szegmensének 7,4, illetőleg 2 százalékát tudhatta magáénak az ötödik, illetve a tizenharmadik helyet szerezve meg ezzel. Az első negyedévben a Samsung hetedik volt, a Pentech & Curitel pedig a huszadik.

Az elemzők szerint az idei évben mintegy 65 millió kamera-mobil talál gazdára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #12
    Az MCA-30-as külső egység tényleg tud MAXIMUM 640x480-at.

    Choice of 4 resolution alternatives (up to VGA 640 x 480)

    Link

    Ettől viszont a T610 még nem tud, és azt sem árt észben tartani, hogy az MCA-30-as a SonyEriccson jelenlegi legjobb tudású kamerája.

    Szóval gondolkozz már te is, meg előbb tájékozódj, utána állíts dolgokat!
  • FtranX #9
    Jók ezek az ázsiaiak. A múltkor haverommal nézegettük a neten valamilyen koreai szolgáltató telóit. Olyan telefonokat árult, amilyenekről itthon még nem is hallottunk. Hatalmas, 260k szín megjelnítésére alkalmas kijelzők 1MP-s beépített kamerák, iszony jó kinézet egyszóval full extra! Ráadásul nem is voltak olyan eszeveszettül drágák. Le vagyunk maradva...
  • Pheel #8
    Még mielőtt a levegőbe beszélnék:

    Ez egy ilyen oldal...
  • Pheel #7
    Ez érdekes, mert mindenhol ilyeneket írnak róla:

    Integrated digital camera (352x288 pixel)
    Color display 65,536 colors (128x160 pixel)

    De ha te mondod, akkor 640x480 lesz a 352x288 is :)
  • Pheel #5
    Hát ha elérik a 2-3 Mpixelt, akkor már érdemes lesz venni emiatt is ilyen telefont. Addig csak arra jó, hogy elmondhasd, hogy neked ilyened is van, aztán egy nap után már ne használd...
  • Darth Sith #3
    na majd ha lesz 6megapixeles kép, 12xeres optikai zoom-al meg 1giga memóriával(digitális kamerákhoz adnak olyat, és anygobbat is) akkor majd talán vezsek egyet. :)
  • Mike #1
    éljenek az ázsiaiak

    ők viszik elöbbre a mobilvilágot

    remélhetőleg az 1,3 megapixel mellé több memóriát is adnak