Berta Sándor

Franciaország is bekeményit az internetes kalózkodás terén

Renaud Donnedieu de Vabres egy interjú során utalt arra, hogy Franciaország a jövőben minden eddiginél határozottabban fogja megbüntetni a szerzői jogi törvényeket megsértő magánszemélyeket és vállalatokat.

A francia kulturális miniszter minden eddiginél keményebben támadta az illegális másolókat. A miniszter az elkövetkező napokban tárgyalásokat akar kezdeményezni a francia zenei és filmipar képviselőivel, hogy minél keményebben megtorolhassák az illegális zene- és filmmásolókat, ugyanis Renaud Donnedieu de Vabres szerint ezek a kalózok már Franciaország kultúráját és a zenei értékeket veszélyeztetik.

Az SNEP, vagyis a francia zenei kiadók szervezete szerint a 2004-es esztendő első negyedévében a zeneszám- és albumeladások az előző évhez képest már 20 százalékkal csökkentek. A hatás elképesztő: számos kiadó és cég már most azon gondolkozik, hogy tömegesen bocsátja el munkatársai egy részét, illetve, hogy a jövőben kevesebb zenésszel és művésszel köt szerződést.


Párizsban is jól fogynak az üres CD lemezek

A National Cinematographic Centre, vagyis a francia Nemzeti Szinematográfia Központ - amely szervezet az audiovizuális művek illegális másolata és az audiovizuális kalóztevékenység ellen alakult - a Canal Plus televíziós csatornával közösen a világhírű cannesi filmfesztivál megnyitójáig létre akar hozni egy kalózellenes fórumot. A filmtechnikai központ és a televíziós csatorna ennek a fórumnak a keretében akarja bemutatni, hogy milyen veszélyeket hordoznak magukban a "kalózcselekmények" és ezeknek milyen káros hatásaik vannak a francia kulturális életre, a francia zenei és filmiparra.

Arról azonban egyelőre sem a kulturális miniszter, sem pedig a zenei és filmipar érdekeit védő szervezetek nem nyilatkoztak, hogy milyen eszközökkel akarják megállítani a tendenciát, és Franciaországban is lesznek-e akciók a fájlcserélő szolgáltatók és azokat igénybe vevő magánszemélyek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #4
    Nem jelent semmit :) A franciák nehezen emésztik meg az eurót :), mikor finnben voltam ott is rajta volt még minden blokkon, hogy mennyi lenne egyébként. :) Bizonyos beidegződések lassan változnak, elég csak arra gondolni milyen sebességgel szokják az angolok is az SI-t.
  • Cat #3
    mér van itt ennyi ember aki csak a cimeket meg a képaláirásokat olvassa el?
  • peterke #2
    "Franciaország is bekeményit az internetes kalózkodás terén" - hogyan is? keményebben fognak kalózkodni?
  • TeszteloPontHu #1
    A fenti fénykép sem ma készülhetett: ha jól látom, még francia frankban vannak megadva az árak :)