Rónai György

Vezet a Symbian OS

Annak ellenére, hogy a Windows Mobile OS jelentős sikereket ért el például a Motorola telefonok kapcsán, az ABI Research kimutatásai szerint a Symbian OS még mindig vezeti a mobiltelefonok szabványosított operációs rendszereinek piacát, és várhatóan egészen 2009-ig ez így is marad.

A sok egyéni fejlesztésű mobiltelefon OS mellett, amelyek idén a telefonok 98 %-ában voltak, a Symbian, a Microsoft, és a Linux rendszerek csak egy kis szelet felett viaskodnak egymással. Azonban ez a 2 % - amely lényegében az összes okostelefont takarja - még ez is több mint 10 millió eladott telefont jelent. Az ABI szerint ez a szám 2009-ig 25 %-ra fog nőni, tehát az okostelefonok egyre inkább teret nyernek majd.


Annak ellenére, hogy egyre több szolgáltató bele akar nyúlni az általa forgalmazott telefonok operációs rendszerébe, ezt a területet még mindig maguk a gyártók uralják. Hosszabb távon azonban a szolgáltató specifikus és az egyedi operációs rendszerek is korlátokat fognak jelenteni. A felhasználók egyre inkább erőltetik majd az okostelefonok elterjedését, mivel imponáló a nagyobb képernyő, a gazdagabb funkcionalitás, és a bővíthetőség.

A Symbian OS sikere azonban nagyban függ a szoftveróriás hozzáállásától is. Főképp azért van félnivalója, hogy a Microsoft nehogy olyan szövetségeket kössön az egyes szolgáltatókkal, ami ezen a téren is monopolhelyzetbe juttathatná. A PC piacon a Microsoft fellépése egy elég differenciált piachoz vezetett, amelyben a rendszerek közötti kompatibilitás, és a "kisebb" szoftvercégek szóhoz jutása nem szempont. Azonban mivel például a Nokia is érdekelt a Symbianban, lévén ők a piacvezetők, elég stabil pozíciót biztosítanak az OS-nek. Ez a kapcsolat azonban veszélyeket is rejt, hiszen például a Motorola, a Nokia egyik legnagyobb ellenfele már csak ezért is a Microsofthoz pártolt. Így félő, hogy a Nokia közvetlen Symbian érdekeltségei miatt több más gyártó is inkább a Microsoft operációs rendszerét fogja alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NasaTm #4
    Nem teljesen mindegy milyen progi fut a telefonokon ?
  • Cat #3
    ezekszerint a symbian halálát a nokia fogja okozni - a nokia részesedése zuhan, folyamatosan szorulnak vissza mert nem alkalmazkodnak a változó korhoz, és velük együtt a symbian is teret veszit, és sztm emiatt fog feljönni a windows
    szomorú :(
  • Lacc #2
    Pedig ezzel a Symbiannal is van épp elég probléma.
  • STLRR #1
    Ne csodalkozzon senki hogy nem a WINDOWS vezet...