JohnnyCage

A Motorola eladja Symbian részesedését

A Motorola pénteki bejelentése szerint a társaság el kívánja adni 19 százalékos részesedést az intelligens mobiltelefonokhoz szánt operációs rendszert fejlesztő brit Symbianban.

A világ második legnagyobb mobiltelefon gyártójaként ismert amerikai Motorola Inc. pénteken jelentette be, hogy a közeljövőben eladja részesedését a Symbianban. A vevő a finn mobiltelefongyártó óriás Nokia, és a brit Psion lesz.

A Motorola szerint a lépés nagyobb szabadságot enged a társaságnak, hogy a jövőben más operációs rendszereket (Microsoft Windows Mobile 2003 For Smartphones, Linux) is alkalmazzon intellignes mobiltelefon készülékeiben. "Mindegyik operációs rendszert egyformán akarjuk szeretni" - mondta John Thode, a Motorola 3G (3. generációs) termékekkel foglalkozó részlegének igazgatója. Thode szerint a társaság az elmúlt öt évben nem adott ki jelentősebb terméket a Symbian operációs rendszerrel, noha részesedéssel rendelkezik a cégben.

A lépést egyébként pontosan időzítette a Motorola, mivel augusztus 28-án járt le a társaság öt éves közös befektetési szerződése a többi Symbian tulajdonossal.

A közelmúltban viszont elterjedt a hír, miszerint a Motorola hamarosan egy olyan smartphone készüléket ad ki, amely a Windows Mobile 2003 For Smartphones operációs rendszerre épül. A társaságnak emellett a Linux operációs rendeszerrel is komoly tervei vannak a mobiltelefon piacon.

"Az elmúlt hónapokban a Javára összpontosítottunk, nem pedig az operációs rendszerre. Úgy gondoljuk, hogy a Java a fontosabb számunkra, a fejlesztők, és a felhasználók számára" - folytatta Thode.

A Motorola eladásra váró Symbian tulajdona mintegy 90 millió dollárt ér. Miután a társaság értékesíti a brit szoftverfejlesztő cégben lévő részesedését, a Nokia 32,2, a Psion pedig 31,1 százalékot birtokol a Symbianban.

Az amerikai mobilgyártó a társaság mostani lépése ellenére a jövőben is adhat ki Symbian alapú készülékeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #4
  na, mondom en, hogy majkrozoft...:)
 • Bonewerkz #3
  a masik cikkben meg majkroszoftos telot akart fejleszteni...
 • Pheel #2
  Ezért fejleszt Linux alapú telefont :) Világos ;-)
 • Bonewerkz #1
  eloszor lepaktaltak a majkrozofttal, es most le akarja nyomni a konkurencia reszvenyeinek az arat... tiszta sor