Spencer

Hogyan lett a Lindows-ból Lin---s?

A különleges, Windows utánérzésű Linux verzió forgalmazásával foglalkozó Lindows cég rövid kihagyást követően visszatért az európai piacra, igaz ezt csak oly módon tehette meg, hogy nevéből elhagyott néhány betűt.

Az operációs rendszere elnevezése miatt a Microsofttal immár hosszú ideje pereskedő Lindows Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban úgy jelenhetett meg újból a piacon, hogy nevét Lin---s-ra változtatta. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a holland bíróság az elmúlt hónapban egy olyan ítéletet hozott, mely a Microsoft kérésének eleget téve kimondta, hogy a Lindows cég saját nevével nem folytathat üzleti tevékenységet. A Microsoft egyébként ezenkívül számos más európai országban is beperelte a Lindows-t, mondván, hogy annak operációs rendszere a Microsoft évek óta bejáratott Windows elnevezéséhez nagyon hasonló nevet visel magán, vagyis illegális módon meglovagolja annak sikerét.

A redmondi székhelyű szoftvercég ezenkívül az Egyesült Államokban is perbe fogta a Lindows-t, azonban az amerikai bíróság a hollandtól eltérően nem ítélte el a Lindows-t. Utóbbi cég jogi képviselői arra hivatkoztak, hogy amikor a Microsoft levédette a Windows elnevezést, akkor a Windows egy számítástechnikai körökben már régóta használt fogalom volt. A bíróság úgy találta, hogy a Lindows név használata nem sérti a Microsoft érdekeit, de a Microsoft természetesen azonnal fellebbezést nyújtott be a bírói döntés ellen.

Michael Robertson, a Lindows elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy az európai országok is hozzájuthassanak cége azon nagy tudású, a Microsoft féle Windows-ok versenyképes alternatívájának tekinthető szoftveréhez, mely a világ közel száz országában minden további nélkül elérhető. Robertson szerint ezért volt szükség arra, hogy a kérdéses országokban a Lindows elnevezést Lin---s-ra változtassák. A Lindows a napokban egyébként egy új internetes oldalt is indított, mely a www.lin---s.com címen tekinthető meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr. Perfect #15
    Ez tényleg naygyon gáz ez a név, csak tényleg azt nem tudom mit csodálkoznak, amikor a védett márkanevekhez hasonlító nevek is jogtalanok. Ilyen pl. az adios és hasonló kínai társai is. Amúgy nem nagyon hiszem, hogy van olyan épeszű ember aki összekeverné a MS féle windows-t ezzel a nem is tudom milyen cuccal...
  • Darth Sith #8
    Lins... hmm, linzerkarika.. :D
  • Csatti #5
    Az az igazság, nem is értem, hogy az angolszászok, hogyan használhatják még az ablakaikat, hisz az a microsoft szellemi tulajdona... ...jah, hogy már az elött is voltak ablakok.
  • Flashy #4
    hat ez a lin---s nev ez nagyongáz. lenne akkor "lins" vagy mittomén. lindash-nek kell mondani ahogy olvasom, de akkor irjak ugy, nemkell itt cirkuszolni ha mar ugyis mindegy...
  • davos80 #3
    Egy akasztófa-játék van a weboldalon és hinyzik dow betű.
  • davos80 #2
    Poén ez a lin---s !
  • Augustus Gigo #1
    Microsoft megint keveri a szart!