Berta Sándor

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

Elveszítette "a világ legjómódúbb embere" megtisztelő címet a Microsoft társalapítója. Mint közismert, a Forbes amerikai gazdasági magazin időről-időre közzéteszi a világ leggazdagabb embereinek a névsorát, a listán feltüntetve az éppen addig összegyűjtött becsült vagyonukat is. A lista eddig az első helyet illetően évek óta változatlan volt, Bill Gates, a Microsoft társalapítója hosszú ideje vezette a nem mindennapi névsort.


Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója

A helyzet azonban most hirtelen megváltozott és már nem az amerikai számítástechnikai szakember szerepel a lista első helyén. Lapértesülések szerint a redmondi szoftveróriás vezéralakját Ingvar Kamprad, a hazánkban is jelenlévő és jól ismert Ikea áruházlánc alapítója előzte meg a vagyongyűjtési versenyben. A jelenleg 77 éves férfi ha minden igaz 53 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Ezzel szemben a Forbes gazdasági magazin listáját korábban vezető Bill Gatesnek - aki jelenleg a második helyre szorult vissza - "csupán" 43 milliárd dolláros vagyona van.

A jelentések szerint nem is annyira a Microsoft első emberének a közelmúltban végzett jótékonykodási akciói felelősek a változásért, sokkal inkább a dollárnak az elmúlt hónapokban tapasztalható leértékelődése állhat a helycsere mögött. Ingvar Kampradról egyébként annyit lehet tudni, hogy a nem éppen szegénységéről, hanem sokkal inkább a bankjairól híres Svájcban él. A szakember ugyanakkor már nem foglalkozik az Ikea ügyeivel, nem szól bele a mindennapi cégvezetésbe és a vezetők munkájába, e helyett inkább a megérdemelt pihenését tölti. Az Ikeának több mint 30 országban, több mint 180 áruháza van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Devla #29
    A Suzuki nem silany, egyszeruen csak minden igenyet kielegiti egy atlagembernek, raadasul megbizhato is. Ezzel szemben az ikea butor szetesik alattad/melletted/folotted es meg randa is a legtobbje...
  • Shadow_THH #25
    Tök jó most majd Ingvar Kamprad-t fogják beperelni minden héten :D (Jönnek az Ikea Doom összecsukható napozóágy férgek?)
  • Cat #24
    forint euro most 247, annak ellenére hogy az mnb tegnap 0.25%al csökkentette az alapkamatot
  • Mighty #23
    Persze nem értek hozzá :)
  • Mighty #22
    őőőőőő... nem ezt írta?
    Egyébként meg inkább a dolcsi gyengült az eurohoz képest, nem? Mert a forint-euro árfolyam (nem tekintve a legutóbbi 270 körüli árfolyamot) nagyjából egyforma.
  • Cat #18
    nem az ms részvényárfolyama miatt van, hanem az euro iszonyat erős lett a dollárral szemben, 2-3 éve még 1 dollár 1 eurónál is többet ért, most meg - szakértők szerint - nem lenne csoda az 1.4-es árfolyam sem. (ez azt jelenti hogy most 205 ft, és le fog menni 170 forint környékére; tul nagy az amerikai költségvetési hiány, clinton idejében 400 milliárd plusszban volt, most meg 300 milliárd minuszban, bush elháboruzgatta a pénzt)
  • Mighty #16
    Mi tart vissza attól, hogy egy jó ötlettel te is milliókat keress? :]
  • [HUN]PAStheLoD #13
    hát ez már pofátlanság az élettől :]
  • Tetsuo #12
    Ha a végrendeletében rámhagyna mindent, fizetnék neki 2 kurvát. :)
  • sztavrosz2 #9
    Ennek a fószernek tök mindegy mennyi pénze van, ha vesz egy Lamborghinit akkor is 50 km/h-val megy a sztrádán. A csajokra pedig ahogy elnézem, teljesen felesleges költenie. :))