SG.hu

Cyber-támadásokra figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Hivatal

[Magyarorszag.hu] Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terroristák a jövőben az internet segítségével közlekedési, katasztrófavédelmi vagy banki rendszerek ellen fordulnak - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyvében.

A terroristák jelenleg a világhálót leginkább kapcsolattartásra használják, az üzeneteket többnyire internetkávézókból küldik el képnek vagy zenének álcázva. Az információs rendszerek megváltoztatásával ki lehet iktatni a katonai központokat, átvehető az uralom egy teljes bank- vagy kommunikációs rendszer felett, egy elektromos elosztóközpont elleni számítógépes támadás következményei pedig - ahogy ezt az amerikai áramkimaradás is jelezte - nagy valószínűséggel azonosak lennének egy fegyveres támadáséval - hívja fel a figyelmet a cyber-terrorizmus veszélyeire a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) évkönyve. A könyv szerint a jövőben nem zárható ki, hogy több támadás ér majd olyan nyílt rendszereket, amelyek létfontosságú infrastruktúrák, katasztrófavédelmi és pénzügyi létesítmények működését támogatják.

A cyber-támadások eddigi korlátozottsága többek közt azzal magyarázható, hogy a szervezetek többségében a szenioritás elve érvényesül, így a csoportok élén idősebb, a számítástechnikát szinte egyáltalán nem használó vezetők állnak. Mivel a csoportok számára elsődleges szempont a minél nagyobb rombolás - anyagiak és emberélet szempontjából egyaránt -, a cyber-támadások módszereit sokszor elvetik, mert alábecsülik az általuk okozható kár nagyságát.

A terroristák új, fiatalabb nemzedéke azonban már lehetőséget lát a cyber-bűnözésben, különösen, ha azt a terrortámadások hagyományos eszközeivel együtt alkalmazzák. A Hamasz és a Hezbollah kapcsán már korábban bebizonyosodott, más terrorszervezeteknél pedig felmerült a gyanú, hogy foglalkoztatnak számítógépes szakembereket az új technológia adta lehetőségek megismerésére, kihasználására.

A terrorista szervezetek interneten folytatott tevékenysége jelenleg három csoportra osztható. Leginkább a világháló nyújtotta gyors kommunikáció lehetőségét használják fel kapcsolattartásra. Ehhez nyilvános helyeken, például internetkávézókban webalapú levelezőprogramokat használnak. Az üzeneteket többnyire rejtett módon, képeknek vagy zenei fájloknak álcázva továbbítják. Az internet a terroristáknak ugyancsak segítséget nyújt az általuk képviselt ideológiák olcsó és széleskörű terjesztésére is. Ezzel leginkább az al-Kaida, a Hamász, a GIA, az algériai FIS vagy a csecsenföldi harcosok élnek.

Emellett a világhálón potenciális célpontokról, fegyverekről vagy módszerekről is gyűjthetnek adatokat. Nyílt adatbázisokból az al-Kaida például már megpróbálta feltérképezni az Egyesült Államok szennyvíz- és víztisztító hálózatát. Ezen adatok birtokában a terrorszervezet képes lenne arra, hogy egyes folyók, illetve tavak biológiai és kémiai anyagokkal történő beszennyezése után megfertőzhessék egy adott térség vízkészletét.

Ezek alapján a következő évek biztonságpolitikai irányzata nagy valószínűséggel a szélsőséges szervezetek közötti információáramlás figyelése, valamint a különböző számítógépes rendszerek jelszavainak, illetve magának a titkosítás módszerének fokozott védelme lesz - olvasható az NBH 2003-as évkönyvében, melyet a szervezet honlapján folyamatosan közzétesznek.

A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint az iszlám fundamentalista csoportok szervezett formában nincsenek jelen Magyarországon, azonban - USA- és Izrael-ellenes - szélsőséges ideológiájuk hatással van a hazánkban élő arab diaszpórára. A terrorszervezetek aktivistái azonban átutazhatnak, esetleg megbújhatnak az országban, ez a kockázati tényező viszont az NBH által kiépített "észlelő jelzőrendszer" segítségével kezelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!