SG.hu

A zsarolóbandák az interneten is szedik a "védelmi pénzt"

[Infinit] Egyes számítógépes bűnözőkből álló bandák ugyanazzal a módszerrel terrorizálják az internetes vállalkozásokat, mint a szervezett bűnözésből jól ismert védelmi pénzt szedő csoportok.

A "fizess, vagy felgyújtjuk a bárodat" kezdetű fenyegetések ma már a kibertérben is ismertek: a számítógépes bűnbandák azzal fenyegetik a világhálón jelenlévő vállalkozásokat, hogy amennyiben nem fizetnek, tönkreteszik a webszájtjukat. A zsarolók által leggyakrabban alkalmazott módszer az ún. DoS (denial of service) támadás, amelynek során a kiszolgáló működését oly módon teszik lehetetlenné, hogy a teljesítőképességét jóval meghaladó mennyiségű kérést intéznek hozzá.

Annak megállapítását, hogy a probléma milyen méreteket ölt, jelentősen megnehezíti, hogy sok vállalkozás inkább fizet, csak hogy megelőzze a rendőrségi bejelentés nyomán nem ritka negatív sajtóvisszhangot. A hackertámadások és az elszabadult vírusok eseteit a cégek olykor ugyancsak a szőnyeg alá söpörik, mivel ügyfeleik elvesztésétől tartva félnek nyilvánosan is beismerni, mennyire sebezhetőek.

Neil Barrett, a csúcstechnológiai bűnözéssel foglalkozó Information Risk Management nevű brit tanácsadó cég technikai igazgatója szerint nem egy új bűnözőtípus megjelenéséről van szó. "Ezek ugyanazok a bűnözők, csak ezúttal új trükköket vetnek be" - mutat rá Barrett. "Ahogy a rendőrség sem állíthat védőőrizetet minden egyes bolt elé az utcán, úgy az interneten sem lehet minden egyes szájtot megóvni. Sokkal nagyobb elővigyázatosságra van szükség" - hangsúlyozza a szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ROTFL :DDD

    "fizess vagy gallyravágjuk a webshoppod" ... hát nem tudom de egy jól megcsinált webshop bolt ha 1 serverből is áll egy sima DoS-t csak véggyen már ki...