SG.hu

Szigorodó adatvédelem az EU-ban

[E-kereskedelem] A Norvég Adatvédelmi Felügyelőség készen áll arra, hogy a másokról engedély nélkül fényképeket közlők "nyomába eredjen". Egy nemrégiben hozott határozat szerint az Európai Unióban is hasonlóan szigorú szabályzás várható.

Az Európai Unióban immáron szabad az út a szigorúbb adatvédelmi szabályzás előtt. A weboldalt működtető vállalkozások ezután fokozottan tarthatnak az európai adatvédelmi ellenőröktől. Az EU-ban éppen ebben a hónapban került sor egy különleges eset elbírálására, mely a jövőben érintheti az internetező magánszemélyeket és vállalkozásokat is. A történet egy svéd asszonnyal, Bodil Lindqvisttel kezdődik, aki weboldalán több kollégájáról közölt humoros leírást, valamint családi körülményeikről szóló információkat, esetleg telefonszámokat. A történet a bíróságon folytatódott, ahol Lindqvist asszonyt 450 eurós pénzbírság kifizetésére kötelezték "személyes adatok adatvédelmi hatóság előzetes értesítése nélküli közlése miatt".

A nő ügye a Svéd Fellebbviteli Bíróság, majd az Európai Bíróság elé került. A Bíróság a nő tettét törvénybe ütközőnek minősítette arra az 1995-ben született EU direktívára hivatkozva, mely tiltja bármely információ, fénykép, vagy videofilm közzétételét a szereplők beleegyezése hiányában. Norvégia - noha nem EU-tagország - immár készen áll azoknak a honlapoknak megritkítására, melyek másokról titokban készült felvételeket tesznek közzé.

Ilyen oldalak esetében a hatóság először a felvételek eltávolítására szólítja fel az oldal tulajdonosát, ám amennyiben az eltávolítás nem történik meg, pénzbírság kiszabására is sor kerülhet. A nő ügyében született döntés az EU országaiban változást hozhat a jövőben, mellyel a személyes információk közlésének felelősségére kívánják felhívni a magánszemélyek és vállalkozások figyelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!