Spencer

Érkezőben a Windows CE 5.0

A Microsoft hétfőn kiadta a mobil eszközökre, set-top boxokra, illetve egyéb hasonló készülékekre szánt Windows CE operációs rendszer legújabb változatának béta verzióját.

A korábban Macallan fejlesztési kódnevet viselt Windows CE 5.0 szoftver Technology Preview Kit verzióját első körben a San Franciscóban zajló, Embedded Systems Conference nevezetű rendezvényen résztvevő fejlesztők vehették át. Tudni lehet, hogy a Microsoft néhány napon belül a Microsoft Developer Network internetes oldalaira is felteszi majd a szoftvert, melyhez ily módon már a fejlesztők széles köre hozzáférhet.

Mint ismeretes, a Windows CE az asztali számítógépekre szánt hagyományos Windows operációs rendszer leegyszerűsített, speciálisan módosított változata, melyet a Microsoft nem személyi számítógépekre és kiszolgálókra, hanem hordozható készülékekre, automata, illetve beágyazott rendszerekre szán. A Windows CE szoftveren alapul egyébként a kéziszámítógépekre, illetve mobiltelefonokra optimalizált Windows Mobile operációs rendszer.

John Starkweather, a Microsoft Windows Embedded Group vezető termékmenedzsere elmondta, hogy a Windows CE legújabb verziója számos új hardvereszközt és komplett konfigurációt támogat, ami fontos előrelépést jelent a korábbi verzióhoz képest. Az új Windows CE-nek köszönhetően a fejlesztők végre az új szoftverek szolgáltatásaira koncentrálhatnak és nem nagyon kell foglalkozniuk a hardveres megoldásokkal - nyilatkozta Starkweather, majd hozzátette, hogy a Windows CE révén a fejlesztőmérnökök rengeteg időt spórolhatnak majd meg.

Ezenkívül szót kell ejtenünk arról, hogy a Windows CE 5.0 számos új biztonsági megoldással is el van látva, így például a korábbiaknál hatékonyabb védelmet nyújt a vírusok és a számítógépes bűnözők ellen. Emellett a szoftver részét képezi többek közt egy automatizált hibajelentő rendszer, valamint egy a PC-s játékok esetében használatos DirectX-hez hasonló megoldás, a Direct3D Mobile.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #1
    Ez a Direct3D Mobile egész biztos nem kap hardveres támogatást. Akkor mégis eláruná nekem valaki, hogy mi a kaki ez?