JohnnyCage

A Microsoft megnyitja a Windows CE-t

A szoftveróriás szerdai bejelentése szerint a társaság kibővíti "megosztott forrás" elnevezésű programját a Windows CE beágyazott operációs rendszerre, amelyet az egyes hardvergyártók a jövőben szabadon átalakíthatnak majd át igényeiknek megfelelően.

A Windows CE operációs rendszer a PDA kéziszámítógépektől az intelligens mobiltelefonokig számos mobil készülékben, illetve beágyazott rendszerben megtalálható. Az egyes készülékgyártóknak a Microsoft mostani lépésével lehetőségük nyílik az operációs rendszer forráskódjának teljes áttekintésére, és esetleges módosítására.

A hardverfejlesztők ezidáig a Windows CE forráskódjának csak mintegy 45 százalékához fértek hozzá, és bár elvileg módosíthatták azt, a megváltozatott operációs rendszert nem adhatták ki készülékeikkel. A Microsoft új programja, amely a Windows CE Shared Source Premium Licensing Program nevet kapta, hozzáférést nyújt a résztvevő társaságoknak a beágyazott operációs rendszer teljes forráskódjához, és lehetővé teszi a módosított Windows CE változatok forgalomba hozatalát.

"A beágyazott operációs rendszerek piacán rendkívül fontos, hogy az egyes gyártók készülékeik igényeinek megfelelően alakíthassák a szoftvert" - mondta Al Gillen, az IDC piackutató cég egyik elemzője. "Úgy vélem, ez egy pozitív lépés."

Az Intel, Matsushita Electric Industrial, MIPS Technologies, National Semiconductor, Samsung Electronics, és Toshiba cégek bejelentésük szerint már biztosan élni fognak a Microsoft által nyújtott lehetőséggel.

"A programban résztvevő társaságok forgalomba hozhatják a módosított Windows CE operációs rendszert anélkül, hogy ezért külön licenszdíjat kellene fizetniük" - mondta Jason Matusow, a Microsoft Shared Source programmenedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #2
    Valamit valamiért, azt hitted jótékonykodik a MS? :P