Spencer

2006-ban minden harmadik autóban Microsoft szoftver lesz?

A Microsoftnak nem volt elég, hogy domináns szerephez jutott a személyi számítógépes operációs rendszerek piacán, ugyanis most a gépjárművekben használatos szoftverek piacán is meg kívánja vetni a lábát.

Jól értesült források szerint a redmondi székhelyű vállalat az összes nagyobb autógyárat megkörnyékezte azzal kapcsolatban, hogy Windows CE operációs rendszere speciális változatát használják fel az autókba szerelt navigációs rendszerekben, zenelejátszókban és egyéb elektronikai megoldásokban. A Microsoftnak az eddigiekben többek közt a német BMW-t, a japán Hondát, illetve a svéd Volvót sikerült meggyőznie a Windows CE által nyújtott előnyökről.

A szoftvercég munkatársai mindeddig elég szűkszavúan nyilatkoztak a Microsoft és a nagy autógyárak között zajló tárgyalásokról, azonban ennek a nagy titkolózásnak hamarosan vége fog szakadni, ugyanis a januárban Las Vegasban megrendezendő CEC (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül a várakozások szerint maga Bill Gates, a Microsoft elnöke tart majd előadást a témával kapcsolatban. A vállalat első embere egyébként egy júliusi konferencián egyszer már utalásokat tett arra, hogy a Microsoft szoftverei hamarosan a gépjárműveket is meghódítják majd maguknak.


"Bizton állíthatom, hogy alig három esztendő múlva már minden harmadik autóban Windows CE operációs rendszer alapú elektronikai megoldások teljesítenek majd szolgálatot" - nyilatkozta akkoriban Gates, majd hozzátette, hogy ezen autók eleinte várhatóan elsősorban Japánban és Európában örvendenek majd nagy népszerűségnek.

Szakértők szerint Gates túlontúl optimista, amikor azt állítja, hogy 2006-ban az autók körülbelül 30 százalékában már jelen lesznek a Microsoft szoftverei. Phil Magney, a Telematics Research Group vezető elemzője felhívja a figyelmet arra, hogy ebben a piaci szegmensben rendkívül sok versenyképes szoftveres megoldás van jelen, tehát a Microsoftnak alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ha komolyabb sikereket szeretne elérni. Thilo Koslowski, a Gartner piackutató cég szakértője szerint a Microsoftnak az autós iparban korántsem lesz olyan könnyű dolga, mint például a számára ugyancsak viszonylag új piaci szegmensnek számító kéziszámítógép, illetve okostelefon piacon. Nagyon nehéz lesz meggyőzni az autógyárakat a Windows autóipari szabványosításának előnyeiről - vélekedik Koslowski.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #120
    Utánanéztem, hátha megváltozott volna, de nekem volt igazam:

    "If your application is licensed under GPL or compatible OSI license approved by MySQL AB, you are free and welcome to ship any GPL software of MySQL AB with your application."

    Tehát csak bizonyos esetekben ingyenes, egyébként lehet pengetni a lóvét. Mindegy, eléggé elkanyarodtunk.:)
  • Zoldalma #119
    Bar mar a thread abbamaradt, imikenek kiegeszites:

    "Debian DSA

    GCS küldte be a hírt:

    "Csomag: kernel-image-2.4.18-1-alpha, kernel-image-2.4.18-1-i386, kernel-source-2.4.18
    Sebezhetőség: az userland hozzáfér az egész kernel memóriához
    Probléma típusa: helyi
    Debian specifikus: nem

    DSA-403 kernel - egész túlcsordulás


    Azonnali frissítés ajánlott - ezzel a módszerrel törték meg a Debian szervereket is. Az apt-get update/upgrade páros már működik!"

    Megjegyzés: Köszönet GCS-nek a gyorsaságáért, egy csomó gépeléstől kímélt meg. A DSA-t személy szerint egy ponton találtam hiányosnak: Wichert nem ír arról, hogy mi a helyzet a jelenlegi stabil terjesztés (Woody) default (2.2.22) kernelével kapcsolatban. Ha valaki pontos infót tud, szóljon hozzá! "
  • Zoldalma #117
    "The MySQL database server is available without a license fee under the GNU General Public License (GPL). Commercial non GPL licenses are available for users who prefer not to be restricted by the terms of the GPL."

    Azaz uzleti kornyezetben is GPL ala tartozik....
  • [HUN]PAStheLoD #116
    mySQL powaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D
  • Pheel #115
  • mrzool #114
    Igazad van, elnézést a fogalmazásért, csak megint túlságosan beleéltem magam az enterprise-környezetekbe.:)

    Eredetileg annyit szerettem volna írni, hogy a mysql sem ingyenes, de pont a lényeg maradt ki a hozzászólásomból. Természetesen igazad van, egyszerű alkalmazásokhoz elég a mysql is, én is használom néha.:)
  • Pheel #113
    Nem értek veled egyet (a ritka esetek egyike). Nagyon sok esetben nem kell több egy MySQL-nél, és a lehető legegyszerűbb megoldást nyújtja kis erőforrásigénnyel. Éppen te szoktad mondogatni, hogy mindenhová meg kell találni a legmegfelelőbb alkalmazást. Sok esetben az MSSQL és az Oracle egyszerűen ágyúval verébre megoldás.
  • mrzool #112
    "Nézzetek körbe nem véletlenül törik a fejüket szabad szoftver megoldásokon bizonyos kormányok szakértői. "

    Igen, és több milliárd eurót fizetnek ki a szabadszoftverekért. Ezzel nincs is semmi bajom.
  • mrzool #111
    "De attol, hogy pl. a mysql ingyen ad neked adatbazist meg nem feltetlenul hulyek, vannak nekik fizetos szolgaltatasaik is."

    Szvsz elég rossz példa, mivel fejlesztési és otthoni célra minden nagyobb adatb gyártó cég ingyen adja a termékét. De ha üzleti felhasználásra kell, akkor perkálhatod a millákat. A mysql-t pedig inkább hagyjuk, az egész egy nagy vicc, szégyen, hogy szerepel a nevében az sql szó.:)
  • Power #108
    Nem kell félre terelni a szót, hol írtam én ennek az ellenkezőjét?
    Nos?

    "Volt, hogy két hónapig egyfolytában töltött netről. Ennél hogyan lehet stabilabb az a bizonyos kernel-forditgatós rendszer?"

    Ezt a nyílvánvaló hülyeséget viszont te írtad.
    Kiváncsi vagyok mi volt az amit hónapokig jött csak le.