Berta Sándor

Fájlcserélők a brit zenei ipar célkeresztjében

A British Phonographic Industry (BPI), vagyis a Brit Fonográfiai Ipar nevű, a szektor kiadóit és egyéb vállalatainak érdekeit képviselő szervezet bejelentette, hogy a jövőben minden erővel fel fog lépni az illegálisan az internetről zenét letöltő magánszemélyek és csoportok ellen.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és több más ország után már Nagy-Britanniában sem nézik jó szemmel a fájlcserélő programokat használókat. A BPI ezzel a döntésével felsorakozott az amerikai RIAA és a német IFPI zeneipari jogvédő szervezetek mögé. A jogi eljárások alapja a szövetség szerint az 1988-ban elfogadott "Szerzői, Tervezői és Szabadalmi jogi" törvény lehet.

A BPI eddig csak esetenként használt jogi lépéseket a felhasználók ellen, ugyanakkor korábban a szervezet arról beszélt, hogy csak "a nagyon feltűnő" magánszemélyek kockáztatnak jogi felelősségrevonást. A jogvédők már csütörtökön közölték a fájlcserélő felhasználókkal, hogy milyen konzekvenciákkal kell számolniuk a jövőben ha nem hagynak fel a tevékenységükkel és nem törlik a számítógépeikről a fájlcserélést lehetővé tevő szoftvereket.

Matt Phillips, a BPI szóvivője szerint egy különleges úgynevezett bot-szoftvert használ, amely automatikusan átkutatja a világhálót az illegális módon letöltésre kínált zeneszámok után. Amennyiben a program "kiszagol" vagy rábukkan egy szorgalmasan töltögető magánszemélyre, úgy értesítést küld az illető részére. Phillips elmondta azt is, hogy a Kazaa-t és az egyéb fájlcserélő szoftvereket használó emberek a fő célpontjaik.

Bár a zeneszámok letöltése az internetről nem illegális, a számok letöltési lehetőségének felkínálása már igen. "Ha valaki online vásárol meg egy albumot, az az övé és ez legális, de aki ezt az albumot a világhálón eladásra vagy letöltésre kínálja, az már vét a törvények és a jogszabályok ellen" - nyilatkozta a BPI szóvivője. Az alkalmazott "bot" képes kideríteni az adott felhasználó IP-címét is, amelyet később egy lehetséges jogi eljárásban bizonyítékként használhatnak fel.

Jelenleg a brit zenei ipar még csak figyelmeztet, vagyis felhívja az érintett emberek figyelmét arra, hogy amit tesznek, az illegális. Ráadásul a szóvivő szerint ezeknek a felhasználóknak a nyomára bukkanni igen könnyű. A BPI adatai szerint napjainkban nyolcmillió felhasználó tölt le zeneszámokat és albumokat az internetről. 92 százalékuk mindezt illegálisan teszi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    ezt magyarországon mondják, de egyébként itt se igaz, mivel igenis foglalkoznak magánszemélyekkel
  • sniper #2
    "A BPI adatai szerint napjainkban nyolcmillió felhasználó tölt le zeneszámokat és albumokat az internetről. 92 százalékuk mindezt illegálisan teszi."
    Akkor inkabb el kene gondolkodni a zenei cdk irrealisan magas ararol. A warezolas ugyanugy nem fog megszunni 1szeru tiltassal, prelgetessel, mint az alkohol fogyasztas se (Al Capone, ugye...).
  • sniper #1
    "ugyanakkor korábban a szervezet arról beszélt, hogy csak "a nagyon feltűnő" magánszemélyek kockáztatnak jogi felelősségrevonást."
    Megkorabban meg arrol hogy maganszemelyekkel nem is foglalkoznak. Ennyit a szavahihetosegukrol...