Berta Sándor

Optimisták a jövőt illetően a német IT-cégek

A következő évben már növekvő forgalommal és bevételekkel számolnak a német információtechnológiai (IT) vállalatok.

A legjelentősebb német ágazati szövetség, a Bitkom előrejelzései szerint 2004-től újra nőni fog a német IT- és kommunikációstechnikai cégek forgalma és bevétele. A növekedés mértéke ugyan körülbelül csak 2 százalékos lesz, ám ez ennek ellenére mintegy 3 milliárd eurós plusz forrást jelent a társaságoknak. Willi Berchtoldnak, a Bitkom elnöke elmondása szerint szakmai berkekben a hangulat azonnal optimista lett.

A német IT- és kommunikációstechnikai ágazat már az 1990-es évek óta gondokkal küzdött, ami egyre kisebb forgalmi és bevételi mutatókban nyilvánult meg. A 2003-as esztendő már jól alakul, hiszen várhatóan a szektor vállalatai idén is elérik majd a tavalyi 131 milliárd eurós határt. Egyébként a Bitkom a véleményével nincs egyedül, hiszen hasonló pozitív fordulatot jósol a neves amerikai piackutató cég, az IDC is. Az utóbbi adatai szerint az IT-szektorban mintegy 4, míg a kommunikációstechnikai ágazatban körülbelül 5 százalékos forgalom- és bevétel-növekedéssel számolhatnak a piaci szereplők.

Németországban leginkább az internetes szolgáltatást nyújtó vállalatok optimisták a közeljövőt illetően. Berchtold információ szerint az e területen található vállalkozások több, mint a háromnegyede úgy vélte, hogy bővítheti a kínálatát jövőre. A legnagyobb gondot azonban változatlanul a befektetésekhez és a bővítésekhez szükséges pénzösszegek előteremtése, illetve a források fellelése jelenti. Gondot okoz a szakemberhiány is, a legtöbb alkalmazott ugyanis gyakran rosszul vagy túlképzett, illetve nincs meg a munkája végzéséhez szükséges végzettsége. Optimizmusra ad viszont okot, hogy a politika visszahódította a cégek bizalmát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!