JohnnyCage

McNealy: A SUN továbbra is igen erős

A SUN Microsystems vezérigazgatója szerint a társaság a közelmúltban elterjedt híresztelésekkel ellenben igen erős, és egyáltalán nincs veszélyben.

Mivel egyesek már-már temetni kezdték a SUN Microsystems-t, Scott McNealy a kedden megrendezett orlandói Gartner konferencián részletesen ismertette a társaság pénzügyi és piaci helyzetét. "Ugyan olyan életképesek vagyunk, mint bármely más IT cég" - mondta McNealy, aki elsősorban a társaság pénzügyi stabilitását, illetve egyes szegmensekben elért részedésbeli növekedését emelte ki.

A társaság partnerei az Internet-lufi kipukkadását követően költségcsökkentő intézkedéseket voltak kénytelenek végrehajtani, ami a vállalatok részéről kevesebb beruházásban, a SUN számára pedig drasztikusan lecsökkent bevételek formájában jelentkezett. A SUN 2002-es költségvetési évében 255 millió dolláros nettő veszteséget könyvelhetett el, a társaság részvényárfolyama pedig 80 százalékos visszaesést követően 2-3 dollárra esett.

McNealy szerint ennek ellenére azok a hírek, amelyek a SUN közelgő csődjéről szólnak, teljességgel alaptalanok. A vezető szerint a társaságnak 5-6 milliárd dollár készpénze van, adóssága pedig gyakorlatilag nincs. A társaság annak ellenére sem számít potenciális felvásárlási célpontnak, hogy részvényárfolyama jelenleg meglehetősen alacsony. Mint a vezető elmondta, minden olyan rivális, amely esetleg képes lenne felvásárolni a társaságot, komoly antitröszt akadályokkal szembesülne egy ilyen lépés megkísérlése esetén.

McNealy úgy véli, a SUN az utóbbi időben jelentős piaci részesedést szerzett a 64 bites rendszerek piacán a Hewlett-Packard, illetve IBM cégekkel szemben. A társaság további növekedésre számít olyan szektorokban, mint az oktatási intézmények, és a kormányhivatalok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #8
    majd leglássuk... mondta az öreg vak.
    na mind1. ez csak eszembe jutott.
    ha ez a magyarázkodás csak úgy magától jött volna, akkor én is egyetértenék veletek, hogy ez csak mentegetőzés, de az én véleményem nem ez.
    a részvényesek nem bíznak a cégben, és ők kezdték el eladogatni a részvényeiket, tehát a megnyugtatás teljesen természetes próbálkozás. na mind1. amíg nem ment tönkre, addig még nem kell elésni a sunt.
  • Pheel #7
    Valahogy nekem is ilyesmi ugrott be elsőre :)
  • mir #5
    "HP-nek ott van a PA-RISC + Alpha + MipsRisc szóval még a HP is csak tized gőzzel áll az I2 mellé."
    a Mips nem a HPé.
    a Pa-RISC fejlesztésével folyamatosan egyre kevesebbet foglalkoznak
    az alpha EV7 az utolsó új mag, annak még lesz 1 ráncfelvarrása(EV79) és ezzel az alpha pályafutása is véget fog érni.
    a HP egyértelműen az ITANIUM vonalat támogatja, mert az intellel ketten kezdték el tervezni, hogy felváltson mindent. bár erre a sikertelenségre(Itanium2ből kevesebb fogy, mint Itanium1ből) gondolom ők sem gondoltak. ha így marad a helyzet, akkor valószínű kénytelenek lesznek vagy a PA vagy az alpha vonalat életbentartani. hát ez érdekes lesz.

    "Ember! Te hol élsz? Itanium2?Kb. olyan sikert fog aratni mint a rambus. "
    neeeemmmm... azért RAMBUSmemóriákból elég sokat adnak el a P4es gépekbe, és azon kívül is sokat használnak belőle Routerekbe, profi digitális-video eszközökbe, komolyabb kiegészítőkártyákba...