JohnnyCage

A SUN 64 bites Solarist készít az Opteronhoz

A SUN Microsystems Solaris elnevezésű Unix operációs rendszere a jövőben 64 bites verzióban is elérhető lesz az Advanced Micro Devices (AMD) x86-64 alapú Opteron munkaállomás/szerver processzoraihoz.

A Solaris jelenleg is fut az olyan 32 bites IA32 alapú processzorokon, mint az AMD Athlon, vagy az Intel Xeon. A SUN azonban egy olyan változat kiadását tervezi 2004-ben, amely maximálisan kihasználja az új Opteron processzor 64 bites képességeit, közölte Jonathan Schwartz, a társaság szoftverekkel foglalkozó divíziójának igazgatója.

A SUN a vezető elmondása szerint elsősorban az Opteron processzorok által nyújtott nagyszerű teljesítmény miatt döntött a chipek teljeskörű támogatása mellett. "Az Opteron rendkívül jól teljesít az általunk megvizsgált rendszerekben" - mondta Schwartz.

Ami a Linuxot illeti, a SuSE rendelkezik egy olyan 64 bites verzióval, amely fut az Opteron chipeken, a Red Hat pedig ebben a hónapba adja ki saját 64 bites megoldását a processzorhoz.

A SUN lépése megszilárdíthatja a társaság jó viszonyát az AMD-vel, véli William Hurley, az Enterprise Application Group elemzője. Hurley szerint ennek ellenére azonban az elkövetkező két évben még nem várható a 64 bites rendszerek általánossá válása.

A SUN Microsystems az utóbbi időben egyébként is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szoftverekre, amelyek a társaság szerint a hardvermegoldásoknál jobban jövedelmeznek. "A szoftvereken több a haszon, mivel újra és újra el lehet őket adni, ha egyszer elkészültek" - mondta Schwartz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #4
  Nekem van egy ismerősöm, aki feltette kíváncsiságból x86-ra. Aztán leszedte a picsába, mert szerinte bugzott.
 • mrzool #2
  Elég sokan. Egyetemek, felsőoktatási intézmények, nagyvállalatok... Mindenki, akinek nem felel meg az összehegesztett Linux, és egy megbízható, stabil rendszert szeretne használni. Persze ők nem is x86-on használják.

  Otthoni Solaris usert viszont nem ismerek, ebből a nézőpontból valszeg igazad van.:)
 • galocza #1
  használ vki magyarországon solarist? nem géphez vásároltat, hanem jófiú-jófiú-vagyok-nekem-ez-tetszik-megveszem-sok-pénzért-linux-helyett-x86ra-solarist.