Berta Sándor

Alkotmányellenes német adattárolási javaslat?

A Német Internetgazdasági Szövetség, az eco Forum a Bundesrat igazságügyi és belügyi bizottságának a javaslatait - amelyek a kommunikációs adatok 12 hónapra történő tárolására vonatkoznak - egyszerűen alkotmányellenesnek találja.

Éles vitát és visszhangot váltott ki az a javaslat, miszerint 12 hónapig megőriznék a német polgárok kommunikációs adatait. Az eco Forum felszólította a szövetségi tartományi miniszterelnököket, hogy szavazzanak az előterjesztés ellen.

A szervezet szerint az adattárolási javaslat "egy masszív beavatkozás az alkotmányban lefektetett alapjogokba". Ráadásul - érvel tovább a szövetség - az érintett vállalatok számára anyagi, személyi és technikai áldozatokkal is jár, amennyiben elfogadják az új jogszabályt. Oliver Süme, az eco Forum elnöke szerint egyértelműnek látszik az a törekvés, miszerint a német állam minden lehetséges adatot be akar gyűjteni az állampolgárokról, hogy azokat később, a saját kénye-kedve szerint használhassa fel. Ez azonban szöges ellentétben áll a szabad kommunikációs és véleménynyilvánítási joggal, ezért alkotmányellenes.

Egy ilyen adattárolási javaslat Németországnak, a német gazdaságnak óriási károkat okozna, ráadásul az is kétséges, hogy a "befolyt" óriási adatmennyiségből bármi hasznosítható lenne - vélekedik Süme. Szerinte a felhasználható információk korántsem fedeznék az adattárolási és feldolgozási költségeket. Az pedig szintén elképzelhetetlennek tartja Oliver Süme, hogy az így kapott adatokkal jelentősen növelhető lenne a bűnüldözés hatékonysága.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a polgárok idővel bizalmatlanná válnának nem csak az állam, de például az internet-, a telefon- és az egyéb kommunikációs szolgáltatók iránt is. A sikeres E-kereskedelem egyik alapja, hogy az adatokat megfelelően kezelik. Megjósolható az is, hogy amennyiben elfogadják a jogszabályt, úgy sok felhasználó fogja otthagyni a szolgáltatókat, hiszen ki fizet elő egy szolgáltatásra ott, ahol nincsenek biztonságban az adatai?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!