JohnnyCage

Új CD másolásvédelmi rendszert jelentett be a Microsoft

A redmondi (Washington) központú szoftveróriás olyan új másolásvédelmi technológiát jelentett be, amely lehetővé teszi a lemezkiadóknak, hogy korlátozzák az audió CD-k illegális sokszorosítását.

A lemezkiadók az utóbbi időben különféle CD másolásvédelmi eljárásokkal igyekeznek megfékezni az illegális online fájlcserét, valamint a zenei CD-k kalózmásolatainak elterjedését. Ezek közül egyes megoldások azonban sokkal inkább bosszantónak bizonyultak, mintsem hatékonynak. Elég csak azokat a lemezeket említeni, amelyek nem csak a PC-kben, de számos hordozható és autós lejátszóban sem hallgathatók meg.

A Microsoft úgy véli, megtalálta a megoldást a problémára. Az új szoftver, a Windows Media Data Session Toolkit lehetővé teszi a lemezkiadók számára, hogy a zenéket különböző (képzeletbeli) rétegekben vigyék fel a lemezre. A PC réteg, amely digitális fájlformátumban tartalmazza a zeneszámokat, a Microsoft digitális jogmenedzselő (DRM) rendszerének köszönhetően igény szerint megakadályozza a zeneszámok újbóli CD-re írását, mondta David Fester, a szoftvercég digitális médiával foglalkozó menedzsere. Fester szerint a Universal Music, és EMI lemezkiadók máris komolyan érdeklődnek a technológia iránt, mivel az lehetővé teszi, hogy a társaságok a különféle szórakoztatóelektronikai CD lejátszókkal hallgatható "hagyományos" rétegre saját másolásvédelmi eljárásaikat is alkalmazzák csakúgy, mint számos jelenlegi lemez esetében. A PC-vel való kompatibilitást pedig a lemezen található digitális audiófájlok biztosítják.

A Microsoft ezidáig mintegy 500 millió dollárt áldozott arra a digitális másolásjog menedzselő (DRM - Digital Rights Management) rendszerre, amely többek között a digitális zenefájlok másolásvédelmét is ellátja. A Windows Media Data Session Toolkit olyan partnerek közreműködésével készült, mint a SunnComm Technologies, és a francia MPO International Group.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #31
    "mert ha az emberek nem veszik meg, akkor egyszerűen elhal az egész kezdeményezés..."
    A gond csak ott van, hogy sajna biztos lesznek/vannak olyan marhák akik az xy extraszolgáltatás miatt megveszik és menet közben nem is nézik, hogy mellesleg másolásvédett vacak is van rajta. Meg hát ha csak úgy ki tudott dobni a Microsoft is 500 millát, akkor tuti, hogy a leme cégek is fognak többször ennyit szánni rá, és amilyen észkombájn marketingeseik vannak 2-3 év múlva esetleg észre is veszik, és megállapítják! hogy csökken a kereslet, amikor már egy darabot sem vesz senki fél éve.
  • Pheel #30
    "Persze, ha egy ismerősöd lejátsza neked a zenét, felvehetet kazettás magnóra mikrofonnal, meg ilyesmi, de szerintem te nem erre vágysz."
    Digitális kimenetről még nem hallottál? Amúgy szerintem nem kell ez ellen harcolni, mert ha az emberek nem veszik meg, akkor egyszerűen elhal az egész kezdeményezés...
  • vax #28
    "A Microsoft ezidáig mintegy 500 millió dollárt áldozott arra a digitális másolásjog menedzselő (DRM - Digital Rights Management) rendszerre, amely többek között a digitális zenefájlok másolásvédelmét is ellátja. A Windows Media Data Session Toolkit olyan partnerek közreműködésével készült, mint a SunnComm Technologies, és a francia MPO International Group."
    Ezt a pénzt inkább odaadták volna a "csórózenészek-nek" akik nem kapnak annyi jogdijat, hogy megtudjanak élni.
  • Pheel #27
    Ők megveszik, ahogy most is sokan megveszik, néhányan lemásolják, a többiek meg attól a néhánytól másolják le, mint ahogy az most is van. Az élet nem áll meg, ja és a néhány szegény vásárlón kívül nem kell új gép. Ha meg nem lesz warez, akkor inkább lesz konzolom játszani, mint hogy a PC-met elcsesszem ilyen SPYHardverrel...
  • Mice #23
    Micr$*oft Home Vinyenyó 32 colos látható képátlóval rendelkező plazma tv, új nézésvédett szemüveggel. Csak a Micr$*oft digitális kulccsal ellátott szemüveggel jelenik meg a kép. Where do you want to go today? Shopping? Buy another tv?
  • Pheel #21
    Nagyon nagy újítás kellene ahhoz, hogy az emberek kidobják a jól bevált lejátszóikat és CD/DVD-ROM/RW/RAM-jaikat. Ha meg az oprendszer nem hajlandó kezelni, akkor lesz hozzájuk 3rd party driver vagy éppen más oprendszer. Én nem fogok drága pénzen olyan gépet venni, ami korlátoz engem a szórakozásban...
  • Devla #19
    A hardvergyartok nem fognak a cd/dvd egysegekbe masolasvedelmet epiteni, mivel senki se venne meg a termekuket :) Ha pedig csak masolasvedett hardverrel lehet lejatszani az adott cd/dvdket, akkor harom eset lehetseges: vagy becsodol a cd gyarto ceg, vagy orakon/napokon belul ugyis feltorik az egesz vedelmet vagy mindketto :)
  • KIP #18
    A Mikrofosh tehet egy szivességet:D
  • Munch #11
    Megint kiröhögtette magát a mikrofos. :-DDDDD
  • Yfel #10
    Hogyne tudnák, viszont azt is tudják, hogy a technológiai analfabéta lemezcégeknek ezt jóval fejlesztési ár felett el lehet adni... kalap le a Microsoft előtt... sikerült átvernie az egész lemezipart... kezdenek szmimpatikusak lenni :)))

    Y