Spencer

Intel: 2010-re 20 GHz

A nagy múltra visszatekintő közismert Moore törvény napjainkban is él és virul, a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben is életben maradhasson.

Mint ismeretes, a Moore törvény kimondja, hogy a processzorokban fellelhető tranzisztorok száma átlagosan tizennyolc havonta megkétszereződik, ezzel párhuzamosan pedig jelentős mértékben növekszik a mikrochipek számítási teljesítménye.


A tranzisztorok száma az idő függvényében - a cél 2010-ig a 20 GHz elérése

Az Intel nem tett mást, mind gondolt egy merészet, és a processzorok eddigiekben szilíciumból készített kapuelektródáját és szigetelőrétegét fémből készítette el, ily módon ugyanis a közeljövőben minden korábbinál nagyobb teljesítményű chipeket lehet majd készíteni.


A processzorok időpontja, csíkszélessége, wafermérete és anyaga

Ismeretes, hogy a tranzisztorok ki-, illetve bekapcsolt állapotát vezérlő kapuelektróda hagyományosan szilíciumatomokból épül fel, az alatta elhelyezkedő szigetelőréteg pedig szilíciumdioxid alapanyagú. A Santa Clara-i székhelyű vállalat fejlesztői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy amennyiben az említett két elem nem szilíciumból, hanem fémből készül, jelentős mértékben csökkenthető a szivárgási áram és ezzel párhuzamosan egyéb problémák is megoldódnak.


300 és 200 milliméteres szilicíumlemezek egymás mellett - a nagyobb méretű jóval gazdaságosabb, mivel több processzor készíthető belőle és a veszteség is kisebb

Mi továbbra is szívesen használnánk szilíciumdioxidot, azonban mégsem tehetjük, mert ez esetben túl nagy a szivárgási áram - nyilatkozta Ken David, az Intel Technology and Manufacturing Group kutatási és fejlesztési részlegének igazgatója, majd hozzátette, hogy a chipgyártók számára manapság egyre égetőbb problémát jelent a nem kívánt szivárgási áram hathatós csökkentése. David elmondta, hogy bár a fejlesztések megfelelő ütemben folynak, a fémből készített kapuelektródával, illetve szigetelőanyaggal rendelkező újgenerációs mikroprocesszorok leghamarabb valamikor 2007-ben jelenhetnek meg a kereskedelmi forgalomban.

Ezen chipek egyébként már 0,045 mikronos csíkszélességgel fognak rendelkezni. Összehasonlításképp, a jelenleg forgalomban lévő Pentium 4-es processzorok 0,13 mikronos gyártási technológiával készülnek, és az Intel az idei esztendő végén, illetve a jövő év elején kívánja piacra dobni első 0,09 mikronos processzorait, a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő chipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]PAStheLoD #12
  hát sajna igazatok van...
 • 3P #10
  Szavak, szavak, szavak....
  Meg kell nézni, hogy az uitobbi egy évben mennyit is fejlődött az iNTEL...
  Ne feledkezzetek el arról, hogy idén év végére nem is oly régen még 5 GHz-et emlegettek, most kb 60%-nál tartanak. 20 GHz-nek a 60% 12 GHz...
  Ha még pesszimistáb akarok lenni, akkor az iNTEL akkor ígérte az 5 GHz-et, amikor már 2 GHz-nél jártak, ahhoz kéőest meg az igéreteiket, csak 30-35%-ban vátltották be, hiszen a 2-5 GHz-es változásnak (3GHz többlet) a valóság csupán 1-1,2 GHz... A ha most feltételezzük, hogy a jelenlegi 3 GHz-ről történő 20 GHz-nek is csak a harmada jön be, akkor az még a 10 GHz-t sem fogja elérni.
  Bár ne legyen igazam, de erősen szkeptikus vagyok az ilyen ígérgetéstől...
 • IrkaBirka #9
  eddig bejött.
  De ha már a törvényeknél tartunk, én is mondok egyet:

  A lyúzerek hülyesége inden 4. évben a 3 szorosára emelkedik.

  csók a családnak. meg a helpdeskeseknek ;)
 • Gabest #8
  "Ez a moore törvény egy hülyeség, kimondta x évvel ezelőtt hogy mi lesz, erre azóta minden chipgyártó eltöri kezét-lábát hogy megfeleljen a törvénynek :D"

  Vagy éppen lazsál, csak nem tudunk róla! Ez a Moore meredekebb görbét is kitalálhatott volna, talán már nem itt tartanánk, ki tudja :D
 • paranoid zeo #5
  talánt azért mondta akkor, mert a tendencia ezt mutatta ki. hogy mindenki ezt követi, az már nem az ő baja :D
 • Darth Sith #3
  ha így halad tényleg lesz 20ghz 2010re. :D te poén lenne... :D
 • Power #2
  A 90 nm-es oszlop is rezeg :)
 • Gladiator #1
  de jó lesz nekünk