Spencer

A Philips már idén 0,065 mikronnál fog tartani?

Scott McGregor, a hollandiai székhelyű Philips Semiconductors vezérigazgatója a napokban befektetők és elemzők körében azt nyilatkozta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor akár már az idei esztendőben elkészülhetnek a vállalat első 0,065 mikronos csíkszélességgel rendelkező chipjei.

McGregor hangsúlyozta, hogy amennyiben erre sor fog kerülni, a Philips Semiconductor lényegében az egész félvezetőipart maga mögött fogja tudni, amiből várhatóan rendkívül sokat fog profitálni.

A Philips félvezetőipari fejlesztésekkel foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy a cég első 0,065 mikronos gyártási technológiával készülő mikroprocesszorai a Crolles-2 fejlesztési és chipgyártási projekt első gyümölcsei lesznek. Ismeretes, hogy ebben a projektben a Philips Semiconductors mellett többek közt az ST Microelectronics, a Motorola Semiconductors, valamint a világ legnagyobb szerződéses chipgyártó cége, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) is részt vesz.

"A 120 nanométeres (0,12 mikronos) csíkszélességgel rendelkező chipek sorozatgyártására már most készen állunk, a 90 nanométeres (0,09 mikronos) termékek első tesztpéldányait nemrégiben legyártottuk és elmondhatom, hogy már nem állunk messze a 65 nanométeres (0,065 mikronos) processzorok gyártásától sem. Jelen pillanatban gőzerővel azon dolgozunk, hogy a 300 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletekből lehetővé váljon a 65 nanométeres csíkszélességű chipek gyártása. A fejlesztési munkálataink a legnagyobb rendben folynak" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban McGregor.

A szakértők egy része korántsem olyan optimista, mint McGregor, vagyis elképzelhető, hogy a Philips Semiconductor csak a jövő év végén lesz képes legyártani az első működőképes, 0,065 mikronos gyártási technológiával készülő termékét, azonban még ez is óriási eredmény lenne a holland cégtől. Ismeretes, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel az idei év végén kezdi meg a 0,13 mikronosról 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállást, az első 0,065 mikronos csíkszélességű Intel processzorokra pedig előreláthatólag még éveket kell várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #7
    A Toshiba kb. fél éve gyárt 0,09 mikronnal.
    Akkor ott is nagyon okos emberek dolgoznak??? :)

    Egyébként:
    "A 120 nanométeres (0,12 mikronos) csíkszélességgel rendelkező chipek sorozatgyártására már most készen állunk, a 90 nanométeres (0,09 mikronos) termékek első tesztpéldányait nemrégiben legyártottuk "

    Szóval most van még csak 90 nanós tesztpéldány, remélem nem kell zongoráznom, hogy milyen messze vannak még.
  • Power #3
    Szép eredmény lenne, még akkor is, ha itt nem P4-gyel összevethető bonyolultásgú chipről van szó.
    Ha csak jövő év végére, akkor meg nem nagy szám.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Hah én is jól haladok már konyhakéssel meg a fél mikron de nem találtam elég kicsi uborkát!
  • gz_8 #1
    Ez aztán elég habiszti, már csak a CD-írók terén elért jelentős "haladását" figyelembe véve, meg egyébként is. Porszívót még lehet, hogy tudnak gyártani :))))