JohnnyCage

A Fujitsu fogja gyártani a 90 nm-es Efficeon processzorokat

A processzorgyártó Transmeta Corp. a japán Fujitsut választotta szerződéses gyártó partnerének a hamarosan megjelenő Efficeon processzorok 90 nm-es változatainak elkészítéséhez.

A korábban Apollo kódnéven ismert ismert TM8000 típusjelzésű Efficeon processzor a Transmeta ígérete szerint még az idén megjelenik a piacon. A rendkívül alacsony fogyasztás mellett meglepően jó teljesítményt ígérő notebook processzor kezdetben 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával fog készülni a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójaként ismert tajvani Taiwan Semiconductor Manufactoring Companynél (TSMC).

A chip továbbfejlesztett, 90 nm-es csíkszélességű eljárásra épülő változata a Transmeta szerint a jövő év második felében jelenhet meg a piacon. Az újabb változat viszont már nem a TSMC-nél fog készülni, hanem a japán Fujitsu gyáraiban. Mindez jelentős csapást jelent a TSMC-nek, amely már jó ideje a processzorgyártó partnere.


"A közelmúltban elvégzett vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a Fujitsu 90 nm-es eljárása jelenleg minden más gyártó technológiájánál jobb teljesítményt nyújt" - mondta Matthew Perry, a Transmeta elnök-vezérigazgatója. A processzorgyártónak elsősorban a Fujitsu 40 nm-es tranzisztorai tűnnek rendkívül ígéretesnek. Mint Dave Ditzel, a Transmeta technikai igazgatója elmondta, a Fujitsu 40 nm-es tranzisztorai az egyik legjobb teljesítményt nyújtják a félvezetőiparban.

A processzorgyártó a közelmúltban már meg is kezdte az Efficeon magjának átépítését a Fujitsu CS100 elnevezésű 90 nm-es technológiájára. A CS100 11 réteget alkalmaz, amelyet fém huzalozások kötnek össze. A 90 nm-es Efficeon chipek a Fujitsu Tokió melletti Akiruno Technology Center központjában fognak készülni.

Az Efficeon újdonsága lesz a LongRun energiagazdálkodási rendszer, valamint az integrált AGP 4X, DDR400-SDRAM, és HyperTransport vezérlő. A chip órajelenként 8 x86-os utasítást hajt végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!