Spencer

A TSMC hamarosan 0,11 mikronra vált

A 0,13 és 0,09 mikronos gyártási technológiák közötti szakadék kitöltéseként a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójaként nyilvántartott TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a jövő esztendő első negyedévében megkezdi 0,11 mikronos szilíciumszeleteinek szállítását - derül ki a Pacific Crest Securities egyik legfrissebb jelentéséből. A TSMC várhatóan 2004 első negyedévében szállítja le első 0,11 mikronos csíkszélességű szilíciumszeleteit, mely termékek tömeggyártása várhatóan az ezt követő negyedévben fog felfutni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Michael McConnell, a Pacific Crest Securities egyik vezető elemzője, majd hozzátette, hogy a vállalat ily módon meg fogja előzni konkurenseit. Amennyiben hinni lehet az előrejelzéseknek, és a jövőben minden a tervek szerint fog alakulni, a TSMC valamikor a 2004-es esztendő második felében kezdi meg a 0,09 mikronos gyártási technológiák alkalmazását.

Ide kapcsolódó hír, hogy a TSMC a napokban hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves üzleti mutatóit, melyből többek közt fény derül arra, hogy a vállalat az említett időszakban 1,6 milliárd dolláros nettó árbevételre tett szert, ami 37 százalékkal nagyobb a 2002 harmadik negyedéves, illetve 10 százalékkal nagyobb a 2003 második negyedéves árbevételnél. Említésre méltó, hogy a TSMC az elmúlt negyedévben nem kevesebb mint 443 millió dolláros nyereséget regisztrált, ami az egy évvel korábbi, illetve előző negyedéves adatoknál 380(!), illetve 29 százalékkal jobb. A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán szót ejtettek arról, hogy a TSMC az idei év végéig mintegy 12 ezer 300 milliméteres átmérőjű szilíciumszelettel kívánja növelni a gyártókapacitását, a jövő év végéig pedig üzembe fog helyezni egy újabb, kizárólag 300 milliméteres szeletekkel operáló gyártóegységet.

Szakértők szerint rendkívüli fontossággal bír, hogy a TSMC a 0,13 és a 0,09 mikronos technológiák közötti szakadékot megpróbálja kitölteni a 0,11 mikronos technológiával, ugyanis a 0,09 mikronos csíkszélességű mikroprocesszorok gyártása manapság még rengeteg nehézséget okoz a cégeknek. Ismeretes, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel hónapok óta komoly gondokkal küszködik az új technológiára történő átállás kapcsán, és ezért valószínűleg csak a tervezettnél később, valamikor a jövő év elején tudja piacra dobni első 0,09 mikronos termékét, a Prescott magos Pentium 4 processzort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Surranó #2
    Izé... mit fognak vele gyártani?... Vagy ez még titok?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    helyes! váccsanak csak!