Spencer

A Microprocessor Forum újdonságai

A napokban a kaliforniai San Joséban zajló Microprocessor Forum keretein belül a chipgyártók számos új termékről és technológiáról számolnak be.

Az elsősorban különböző mobil eszközökbe szánt processzormagok fejlesztésével foglalkozó ARM munkatársai például hétfőn a TrustZone támogatással rendelkező ARM1176 típusjelzésű processzorról tartottak előadást. A TrustZone kiterjesztés révén a processzor képes különbséget tenni a normál, illetve a védett adatok között és képes automatikusan váltani a normál és biztonságos üzemmódok között.

Dave Steer, az ARM észak-amerikai részlegének egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a TrustZone a közeljövőben komoly szerepet játszhat a mobil kereskedelmi alkalmazások széles körben történő elterjedésében. Természetesen nincs olyan biztonsági rendszer, melyet valamilyen módon ne lehetne feltörni, azonban ahogy az ajtókon lévő zár, úgy a processzoraink TrustZone technológiája is képes elriasztani a rosszindulatú támadókat - mondta Steer, majd hozzátette, hogy az új processzormag nem csak kisebb, mint elődei, hanem egyben nagyobb teljesítményű is azoknál. Az ARM1176 kereskedelmi forgalmazása várhatóan a jövő év második negyedévében fog megkezdődni.

A Transmeta várakozások szerint a Microprocessor Forumon rántja majd le a leplet legújabb processzoráról, a sokak által várva várt TM8000 Efficeonról, mely a rendkívül alacsony fogyasztással és hőtermeléssel rendelkező TM5800-as Crusoe mikrochip alapos továbbfejlesztésen átesett legújabb változata. Az Efficeon az AMD Opteron és Athlon 64 processzoraihoz hasonlóan HyperTransport buszt alkalmaz, és tudni lehet róla, hogy működési frekvenciája már a kezdetekben is meg fogja haladni az 1 GHz-et.

A Fujitsu ugyancsak képviselteti majd magát a rangos rendezvényen, ahol is a cég vezetői be fogják mutatni az első 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készült Sparc64 processzort. A két maggal rendelkező chip újdonság 4 MB méretű másodszintű gyorsítótárral és 2,4 GHz-es frekvenciával rendelkezik, és ezen frekvencia az ígéretek szerint 2005-ben már meg fogja haladni a 3 GHz-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!