Spencer

Hétfőn érkezik a Pentium 4 Extreme Edition

Intelhez közeli források tudni vélik, hogy a világ legnagyobb chipgyártója jövő hét hétfőn megkezdi egyik legújabb processzora, a Pentium 4 Extreme Edition kereskedelmi forgalmazását. Ismeretes, hogy a Santa Clara-i székhelyű vállalat a szeptemberben megrendezett őszi Intel Developer Forum keretein belül tartotta meg az említett mikroprocesszor hivatalos bejelentését, mely chip tömeges szállítása és forgalmazása azóta egyelőre nem kezdődött meg. Az Intel a Pentium 4 Extreme Edition révén nem titkoltan a rivális Advanced Micro Devices-féle, ugyancsak szeptemberben debütált Athlon 64, illetve Athlon 64 FX processzoroknak kíván konkurenciát állítani.

A Pentium 4 Extreme Edition lényegében nem más, mint egy eredetileg szerver számítógépekben történő felhasználásra szánt Xeon processzor, asztali számítógépes piacra átalakított, némileg módosított verziója. Az eddigi legnagyobb teljesítményű Pentium 4 processzor a Xeon chipekhez hasonlóan 2 MB méretű harmadszintű gyorsítótárral van felvértezve, és első körben 3,2 GHz-es működési frekvenciájú változatban kerül forgalomba. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Intel a későbbiekben meddig kívánja, illetve tudja feltornázni a processzor frekvenciáját.

A Pentium 4 Extreme Editiont elsősorban vélhetően a tömöttebb pénztárcával rendelkező hardcore gamerek fogják vásárolni, akik számára csak az adott pillanatban elérhető legnagyobb teljesítményű termékek felelnek meg. Különböző források tudni vélik, hogy a Pentium 4 Extreme Edition hétfőn történő piaci debütálásával egy időben megjelennek majd a kereskedelmi forgalomban a nagyobb számítógépgyártó cégek első ilyen nagy teljesítményű Pentium 4 chipekre épülő konfigurációi is. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy ezen high-end kategóriás személyi számítógépek mennyibe fognak kerülni, ahhoz azonban kétség sem férhet, hogy nem két fillérbe kerülnek, ugyanis a Pentium 4 Extreme Edition az Intel eleddig legdrágább asztali processzora lesz.

Szakértők szerint az Intel azért kényszerül ezen különleges Pentium 4 processzor piaci bevezetésére, mert a 0,09 mikronos gyártási technológiával készülő újgenerációs Prescott chip a vártnál később, vélhetően csak jövőre kerül forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ruffi #1
    Kár a gözért..