JohnnyCage

Új Opteron változatot adott ki az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) bejelentette legújabb mikroprocesszorát, a kétprocesszoros szerver számítógépek piacára szánt Opteron 246-ot, mely a legelső, immár kereken 2 GHz-es frekvencián ketyegő AMD Opteron chip.

Mivel az elmúlt hónapban egy tévedés folytán kijutott az AMD-től a társaság Opteron processzorainak nyári kiadási ütemterve, az Opteron 246-os típusjelzésű chip megjelenése nem okozott meglepetést. Bár a processzorgyártótól véletelnül kijutott e-mailben augusztus 4-ei kiadás áll, az Opteron család legújabb tagja végülis egy nappal később, 5-én jelent meg.

A most debütált Opteron 246-os mikroprocesszor 128 KB méretű L1 cache-t, valamint 1 MB méretű másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és természetesen támogatja a Hyper-Transport technológiát. A már korábban megjelent Opteronokhoz hasonlóan a 246-os modell is kétcsatornás PC2700-as memóriakontrollert tudhat magáénak, melynek segítségével akár 1 TB memória is megcímezhető.


A legújabb Opteron chip megjelenésével egy időben nyilvánosságra hozták, hogy az Opteron 246 hogyan teljesít a Transaction Processing Performance Council féle, széles körben elfogadott TPC-H tesztben. Nos ezek alapján elmondható, hogy az említett új AMD processzorra épülő IBM eServer 325-ös kiszolgáló számítógépek a 100 GB, valamint 300 GB méretű adatbázisokkal elvégzett tesztekben kategóriájukban rekordteljesítményt értek el. Az AMD Opteron 246 ára 794 dollár, vagyis mintegy 182 ezer forint, természetesen ezres tételben történő vásárlás esetén.

Az IBM mindenesetre már az elmúlt héten bejelentette az Opteron 246-os chipekre épülő kétprocesszoros eServer 325-ös számítógépeit, amelyekből hamarosan egy nagyteljesítményű, klaszter alapú szuperszámítógép fog épülni a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology elnevezésű kutatóintézet számára.

Az egy- és kétprocesszoros szerverekhez, illetve munkaállomásokhoz alkalmazható Opteron 246 chip valós órajele 2,0 GHz. A processzor a megnövelt órajel mellett architektúrális módosításokat nem tartalmaz. A mai naptól megvásárolható chip nagykereskedelmi darabára 794 dollár, amely ár megegyezik az eggyel lassabb Opteron 244 korábbi árával. Az Opteron 244 árát az új változat kiadására felkészülve az elmúlt héten csökkent 690 dollárra az AMD.

A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó az idei esztendőben várakozások szerint több olyan x86-64 architektúrájú processzort is piacra fog dobni, melynek működési frekvenciája 2 GHz, vagy ennél magasabb lesz. Tudni lehet, hogy az AMD a közeljövőben az egyprocesszoros, négyprocesszoros, valamint nyolcprocesszoros szerverek piacán is meg kíván jelenni egy-egy 2 GHz-es frekvenciájú Opteron chippel, valamint vélhetően az asztali számítógépekbe szánt 2 GHz-es Athlon 64 processzor bemutatkozására sem kell már sokat várnunk.

A 64 bites kót futtatására is alkalmas Opteron sorozat a közeljövőben két további taggal fog bővülni. Várhatóan még a nyár folyamán megjelenik az egyprocesszoros számítógépekhez szánt Opteron 146, valamint a 4 - 8 utas szervereket célzó Opteron 846. Mindkét chip a 246-os változattal egyező, 2,0 GHz-es órajelen fog működni.

Ide kapcsolódó hír, hogy napvilágot láttak az első Athlon 64 processzoros notebookok specifikációi. Ezek szerint az Arima Computer Corporation közeljövőben debütáló első Athlon 64 alapú hordozható számítógépe maximum 1 GB memóriával, 20-60 GB kapacitású merevlemezzel, 15-16 colos (XGA-SXGA) folyadékkristályos kijelzővel, valamint egy DirectX 9.0 kompatibilis ATI Mobility Radeon 9600-as grafikus vezérlővel fog rendelkezni. Az Arima A520-K8 típusjelzésű újdonság 350 x 287 x 40 milliméter méretű, valamint 3,4 kilogramm tömegű lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)