JohnnyCage

A Dell is nagyteljesítményű klasztert épít

Az IBM és az NEC elmúlt heti közleményét követően a Dell Inc. is bejelentette, hogy egy nagyteljesítményű kalszter építésébe kezdett. Ha elkészül a rendszer, a világ harmadik leggyorsabb szuperszámítógépe lesz.

Az IBM Opteron alapú szuperszámítógépét az NEC az elmúlt héten már letaszította a képzeletbeli dobogóról, a Dell pedig most mindkét előbbi gyártóénál nagyobb teljesítményű klaszter építéséről számolt be.
A Dell Computer nevet a közelmúltban Dell Inc.-re felváltó austini (Texas) székhelyű társaság sajtóközleményben jelentette be annak az 1280 szerverből álló szuperszámítógépnek az építését, amelyet az Illinois-i Egyetem rendelt meg a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) kutatóközpont számára.

A rendszer Dell PowerEdge 1750 szerverekből fog állni, amelyek egyenként két darab 3,06 GHz-es Intel Xeon processzort tartalmaznak. A szuperszámítógép összteljesítménye 17,7 teraflopos (billió művelet másodpercenként) lesz, amely a Dell közleménye szerint "elegendő lesz, hogy a rendszer a harmadik helyre kerüljön a világ leggyorsabb számítógépeinek 500-as listáján".

Az IBM által a múlt héten bejelentett rendszer AMD Opteron, illetve Intel Xeon processzort tartalmazó szerverekből épül majd fel, és 11,2 teraflopos teljesítményre lesz képes. Az IBM új szuperszámítógépe összesen 2636 processzort fog tartalmazni, amíg a Dell rendszer 2560 processzorra épül.

Az NCSA szerint a központ az új Dell szuperszámítógépet többek között az evolúció tanulmányozására, az univerzum méretének és struktúrájának meghatározására és a Nap életciklus-elméleteinek elemzésére fogja hasznáni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #3
    Szép cikk. Biztos rossz helyről lett összeollózva.
    :DD

    Kimaradt belőle úgyanis, tartalmaz még Itanium2-es szervereket is, a Xeon-ok mellett.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    én nagyteljesítményű vécét építek úgy összekötök 60 WC tartályt és ' wcbe vezetem őket.. huhuhu :) a Top 500-ba 0ik lettem ezzel!