Berta Sándor

Beperelte az amerikai kormányt a FedEx

Néhány nap alatt érdekes változás következett be az amerikai cég magatartásában.

Vasárnap még arról szólt a hír, hogy a FedEx Corp. felkerülhet a megbízhatatlan vállalatok kínai listájára, miután nem szállított le egy Huawei okostelefont tartalmazó csomagot az amerikai címzettnek. A helyzetet súlyosbította, hogy a FedEx korábban is esett már hasonló "hibába". Májusban két csomagot szállított el az Amerikai Egyesült Államokba, amelyet Japánban adtak fel a Huawei China címére. Majd a társaság később két másik csomagot is kis híján téves címre kézbesített. Azokat Vietnamban adták fel a Huawei számára meg nem nevezett ázsiai címekre.

Nos, bár e lépések alapján úgy tűnt, hogy a futárcég teljes mértékben alkalmazza a Huawei elleni bojkottot, váratlan fordulat történt: a postaszolgálat ugyanis bejelentette, hogy keresetet nyújtott be a Washington, D.C.-ben lévő kerületi szövetségi bíróságon az amerikai kereskedelmi minisztérium és annak vezetője, Wilbur Ross miniszter, valamint a szaktárca ipari és biztonsági irodája, illetve az azt képviselő Nazak Nikakhtar ellen.

A FedEx keresetében többek között azt írta, hogy nem hajlandó eleget tenni az amerikai kereskedelmi minisztérium által elrendelt szankcióknak, amelyek megvalósítása "lehetetlen terhet" róna a cégre, hiszen naponta több millió csomag érkezik a rendszerbe és azokat egész egyszerűen nem lehetne átvizsgálni a származási országok és a tartalmak alapján.

A szaktárca közölte, hogy még nem tanulmányozta a beadványt. A minisztérium egyik szóvivője viszont jelezte, hogy meg fogják védeni az USA nemzetbiztonságának védelmében játszott szerepüket. A FedEx egyébként a közleményében világossá tette, hogy alapvetően támogatja az amerikai exportellenőrzési törvényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #3
  Valaki magyarázza már el, hogy mi ez a balhé ?

  A Fedex ami millió és millió csomagot szállít össze-vissza világszerte véletlen rossz országba szállított ki 3 csomagot ?
  És ????
  Ez eddig úgy tűnik mint egy szoftver, vagy humán error. Ha ezrével lenne ilyen, az tényleg durva lenne, de 3 nyavalyás csomag miatt meg a sz-rrágás ???

  Amikor itt a Posta ezrével "veszíti el" (lopja el) az emberek csomagjait ?
  Amikor tömegesen vannak panaszok, hogy odaadta a postás a csomagot a szomszédnak, bedobta a kertbe, vagy csak ki egy kukába ?!
  Szóval mi ez a nagy balhé ?
 • Sequoyah #2
  Szerintem nem a postan erkezo par1000 telefon jelent problemat, hanem a normal import utvonalon, kontenerekben erkezo milliok.
 • kvp #1
  A szarmazasi orszag szerinti valogatas azert egy csomagszallito cegnel alap, de a tartalmat tenyleg nem tudjak vizsgalni. Azaz tudjak, ha az amerikai vamosok minden csomagot bontanak, ami ki vagy belep az amerikai hataron. Ezert kerhetne a fedex is vamugynoki dijat, mint nallunk a magyar posta. Egyebkent is jo lenne ha lenne vizsgalat, mert igy gyakorlatilag szinte barmi atcsuszhat a hataron ha jol van becsomagolva.